Eski Bakan Çağlar: Felaket çıktı bizim kız

Eski Bakan Cavit Çağlar, enflasyon düzelmemesi durumunda iktidarın seçime gitmek zorunda kalacağını söyledi. Çağlar, Türkiye'nin Putin ile konuşarak S-400'leri elden çıkarması gerektiğini belirtti.

  • ü
  • 05 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Çağlar, Meral Akşener'i işaret ederek, "Felaket çıktı bizim kız" dedi.

Eski Devlet Bakanı ve iş insanı Cavit Çağlar, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerinde başka bir isim olması durumunda seçimi ilk turda alacağını söyledi. Halkın Altılı Masa’yı inandırıcı bulmadığını belirten Çağlar, Meral Akşener’i işaret ederek, “Felaket çıktı bizim kız” dedi. Çağlar, Erdoğan’ın parlamenter sisteme geçme şansını deneceğini öne sürdü. Çağlar, ekonominin düzelmemesi durumunda iktidarın seçime gitmek zorunda kalacağını kaydetti. Çağlar, Türkiye’nin S-400’u alarak ABD’nin yaptırımlarına muhattap olduğunu hatırlattı, “Ben olsam S-400’leri satarım” dedi.

Çağlar, T24’den Cansu Çamlıbel’e yeni siyasi hatırlarının yer aldı kitabıyla ilgili röportaj verdi. Çağlar’ın Cansu Camlibel’in sorularına verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şöyle:

– Bu kadar yüksek enflasyona rağmen Erdoğan geçen sene yeniden seçilebildi ama.

Kemal Bey’in (Kemal Kılıçdaroğlu) Alevi ve Kürt oluşu bir faktördü. Kemal Bey’in yerine başka biri olsaydı ilk turda alırdı seçimi. Merkez kendi beklentileri açısından, yani Kemal Bey’i inandırıcı bulmadı.

– Altılı Masa’yı da inandırıcı bir yönetim modeli olarak görmedi halk sanırım.

O da ayrı. Felaket çıktı bizim kız. (Meral Akşener’i kastediyor.)

Bence parlamenter sisteme dönüş şansını Tayyip Bey kullanacak”

– Geçen sene muhalefet Türkiye’de parlamenter sisteme dönmekle ilgili bir kampanyayı yürüttü ve kaybetti. 31 Mart sonrasında ise CHP’nin güçlendiği bir tablo oluştu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Erdoğan arasında – şu anda biraz zayıflamış gözükse de- bir hat açıldı. Tayyip Erdoğan sizce bunu isteyecek mi? Türkiye siyasetinde yakın dönemde parlamenter sisteme dönüşle ilgili ciddi bir pazarlık yaşanacağını düşünüyor musunuz?

Düşünüyorum. Tayyip Bey bu şansı kullanacak. Türkiye bana göre Fransa’daki yarı başkanlık gibi olmalı. Cumhurbaşkanının bazı yetkileri olmalı, yetkilerin hepsi başbakanda olmamalı. Cumhurbaşkanının bazı yaptırımları olmalı. Ve parlamentonun millet iradesini daha çok yerine getireceğini görüyorum. Tayyip Bey 20 seneyi aşkındır Türkiye’yi yönetiyor. Çok şey gördü, büyük tecrübe sahibi.

‘ENFLASYON DÜZELMEZSE SENEYE SEÇİM OLUR’

– Ama başkanlık sistemini isteyen ve getiren kendisi değil miydi? Biz Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları olarak yapboz tahtası mıyız? Bir siyasi lider bunu uygun gördü, şimdi de bunun yanlış olduğunu gördü, yeniden değiştirecek.

Şimdi dört sene daha seçim yok. Fakat bu enflasyonu bir yere getiremezlerse bir yıla kalmaz erken seçim olur.

– Yani 2025 yazında, öyle mi?

Kalmaz. Yaza kalmaz. Enflasyonu şu 5- 6 ay içinde dizginleyemezlerse yeni yılda seçim olur.

‘BAŞKANLIK SİSTEMİ TÜRKİYE’YE UYMADI’

– Ve AKP iktidardan düşer mi?

Bilemem kazanıp kazanmayacaklarını. Kararı halk verecektir. Siyaseten yeni gelişmeler olabilir. Çünkü bu Saadet Partisi olsun, DEVA olsun, bunlar bir sığıntı gibi çıktılar. Gittiler Cumhuriyet Halk Partisi’nden, seçtirdiler. Ne olduğu belli değil onların. Reyi belli değil onların.

Reyi belli olan Yeniden Refah. Büyük Birlik denemek istedi, Destici (Mustafa Destici) seçilemedi, kaldı, gücü yok. Şimdi kartlar karılıyor tekrar. Türkiye kısa bir zaman içinde yeni bir siyasi değişim görebilir. Onu görüyorum. Ben şeyi 31 Mart’ta yerel seçimlerden çıkacak sonucu bildim mesela. Benimle seçim öncesinde yapılmış bir röportaj var, bakabilirsiniz. Şimdi de diyorum; kartlar karılıyor. Şu anda Türkiye’nin rahatlaması lazım. Enflasyonu yenecek. Enflasyonun götüremeyeceği iktidar yok. Evet Tayyip Bey de doğru bir yerde şu anda, mesela ana muhalefetle ve ana muhalefetin de Cumhur İttifakı’yla diyalogları kurması çok önemli. Devam ediyor etmesi gerekiyor. Beraber bir çıkış yolu bulacaklar.

Şu anda başkanlık sistemi tam yürümüyor. Oturmadı Türkiye’ye. Enflasyonun ana sebebi bana göre o. Olmaz şimdi faiz bilmem ne, bunları bilenler düzenleyecek. Olmadı, şimdi sıkıyorsun. Bizde eskiden bakanlıklarda müsteşarlar vardı, genel müdürler vardı. Bunlar devletin tapulu malıydı, hafızasıydı. Şimdi, nerede eski milletvekili var getirip bakan yardımcısı yapıyorsun. Yapma, bu yanlış. Bu makamlar, işsiz kalan emekli milletvekillerine iş bulma yeri değildir. Devletin aklı olacak bu insanlar. Bu başkanlık sistemi tutmadı ya ve Sayın Erdoğan da bunu görüyor.

‘BEN OLSAM S-400’LERDEN KURTULURUM, SATABİLİRİZ’

– Rusya ile Türkiye arasındaki en büyük diplomatik krizde başrol oynamış bir siyasetçi olarak S-400’ler konusunda ne düşünüyorsunuz? Türkiye parasını verdi getirdi ama kullanamıyor. Bu nedenle de ABD’nin türlü yaptırımına maruz kalıyor. Ne olacak o iş sizce?

Onun düzelmesi lazım. Ben olsam S-400’leri satarım.
– Kime?

Var müşteri, hazır.

– Azerbaycan mı?

Yok canım, Pakistan alır, Hindistan alır.

– Türkiye’den direkt mi satın alacaklar?

Bizden alır, niye olmasın?

– Peki buna Putin izin verir mi?

Konuşacaksın. Ben olsam şu anda bunları Türkiye’den çıkartırım. F-16’ları niye vermiyorlar? S-400 yüzünden vermiyorlar. Biz ikincisini, üçüncüsünü de alacaktık veyahut da burada yapılacaktı. Yapamıyorsun. Burada bir çıkış yolu bulacaksın. Rusya ile çok iyi diyaloğumuz var. Yapılacak olan şey en kısa zamanda oturup anlaşmak. Diyeceğiz ki, “Ben NATO üyesiyim, NATO’nun kurallarına göre bunu NATO’ya karşı kullanamıyoruz. Sağ ol, teşekkür ederiz. Ben bunu kullanamıyorum. Bunu elden çıkarmam lazım.” Anlaşılır bunda ya.

Siz böyle bir karar verilse, Putin’i ikna etmek için yeni bir rol üstlenmek ister misiniz?

Ben değil, devlet yapacak onu. Benim bu işlere gücüm yetmez. Bu, tamamen devleti yönetenlerin yapacağı bir şeydir. Ben vatandaş Cavit Çağlar olarak diyorum ki; bundan kurtulalım. Bunu yaparsan, F-16’ları da alırsın, F-35’leri de alırsın. Amerika’yla uzlaşmamız lazım. Amerika diyor ki “Bunu istemiyorum ben arkadaş.” NATO’dan çıkamayız. Bunu göreceğiz. Diyalogla bu işi çözeriz. Rusya bu konularda bizi mazur görür. Bu konuda viraj almamız lazım. NATO üyesiyiz, sebebi var. NATO’dan çıkmayacağıma göre, viraj almamız lazım.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com