Avrupa Birliği, yaşlanan nüfusuyla mücadele etmek ve demografik dengeleri korumak amacıyla yeni göç politikalarını oluşturuyor. AB göç yetkilisi Ylva Johansson, yasal göçün artırılması gerektiğini dile getirdi.
Avrupa Birliği Komisyon Üyesi Ylva Johansson, Pazartesi günü yaptığı Yunanistan ziyaretinde yasal göçün artırılmasının gerekliliğini vurguladı.
Johansson, Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat’ın tahminlerine göre, 65 yaş ve üzeri nüfusun payının 2022’de yüzde 21,1’den yüzyıl sonunda yüzde 31,3’e çıkacağını belirtti.
2022 EURES raporu, 29 Avrupa ülkesinde işgücü sıkıntısı yaşandığı ve 24 ülkede ise işgücü fazlası bulunduğunu ortaya koymuştu. Özellikle yazılım, sağlık hizmetleri, inşaat ve mühendislik zanaatları gibi alanlarda kıtlık yaşandığı belirtiliyor.
AB göç yetkilisi Johansson, demografik verilerden yola çıkarak AB’deki çalışan nüfusun yılda 1 milyon azalacağına dikkat çekti. Bu durumun, yaşlanan nüfusa karşı önlem alınması amacıyla yasal göçün yılda yaklaşık 1 milyon artması gerektiği anlamına geldiğini belirtti. Johansson, “Bu gerçekten zorlu bir iş” dedi ve yaşlı nüfusa bakım ve destek sağlamanın ekonomik ve sosyal açıdan önemli olduğunu dile getirdi.
Johansson, sadece demografik nedenlerle değil, aynı zamanda yasadışı göçle de mücadele etmek için acil önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Yasadışı göçün sınırlar üzerindeki baskıyı artırdığını ve AB’nin daha sürdürülebilir ve meşru göç alternatifleri bulması gerektiğini belirtti. Bu çerçevede, AB’nin göç politikalarını gözden geçirme ve güncelleme sürecinin başladığını açıkladı.
AP News’in aktardığına göre, göçle ilgili endişeler birçok Avrupa ülkesinde aşırı sağ ve AB karşıtı partilere olan destekleri artırıyor. Ancak Johansson, yasadışı göçün sebep olduğu “zehir, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık” ile mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi. Johansson, “Vatandaşlarımızın asıl merak ettiği şey, kaç göçmenin geldiği değil; bunu düzenli bir şekilde yaparsak nasıl yöneteceğimiz, kontrolün kimde olduğu veya kimin geleceği üzerine düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz ay, Avrupa Parlamentosu üyeleri ile ulusal hükümetler, İltica ve Göç Politikasında reform yapılması konusunda anlaşmaya vardı. Bu önemli anlaşma, AB Komisyon Üyesi Johansson tarafından yapılan açıklamaya göre, dış sınırların korunmasını güçlendirecek, dayanışmayı artıracak ve sığınmacılara daha iyi koruma sağlayacak bir dönemi başlatacak.