‘Baron’ sözüne alınan Soylu dilekçe verdi: Dokunulmazlığın kaldırılması süreci nasıl işliyor?

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM'ye başvurarak dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti. Ancak dokunulmazlık sürecinin nasıl olduğu merak konusu oldu. Peki Soylu'nun dilekçesi gündeme alınabilir mi, dokunulmazlık nasıl kaldırılıyor?

  • ü
  • 01 Ağustos 2024
  • ü
  • Gündem

Screenshot

Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM’ye dilekçe vererek dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. Merak edilen ise Soylu’nun dilekçesinin Meclis Başkanlığı tarafından gündeme alınıp alınmayacağı.

Eğer Soylu’nun dilekçesi gündeme alınırsa TBMM’de dokunulmazlığın kaldırılması süreci işletilecek.

Peki, dokunulmazlık nasıl kalkar ve süreç nasıl işliyor?

HAZIRLIK KOMİSYONU KURULUYOR

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona havale ediliyor.

Karma Komisyon, sevk edilen dosyalar için kendi gündemini oluşturuyor ve yasama dokunulmazlığı dosyalarının incelenmesi için Hazırlık Komisyonu kuruluyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

TBMM İçtüzüğü’ne göre, Hazırlık Komisyonu en geç 1 ay içinde raporunu Karma Komisyona sunuyor. Karma Komisyon, Hazırlık Komisyonu raporunu görüşerek karara bağlıyor. Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar veriyor.

İSTERSE KENDİNİ SAVUNABİLİR

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili, isterse Hazırlık Komisyonunda, Hazırlık Komisyonunun raporunu sunmasının ardından Karma Komisyonda ve TBMM Genel Kurulunda yazılı veya sözlü olarak kendisini savunabileceği gibi herhangi bir milletvekiline de kendisini savundurabiliyor.

OYLAMAYA SUNULUYOR

Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki Karma Komisyon raporları, doğrudan Genel Kurul gündemine giriyor. Genel Kurul’daki görüşmelerin ardından Karma Komisyonun yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporu oylamaya sunuluyor.

Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde, milletvekilinin dokunulmazlığı, söz konusu dosya için kaldırılmış oluyor.

Meclis Başkanlığı, dosyayı Cumhurbaşkanlığı aracılığıyla Adalet Bakanlığına gönderiyor. Bakanlık da dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili hakkında gereğinin yapılması için dosyayı ilgili savcılığa havale ediyor.

BARON SÖZÜNE ALINMIŞTI

Eski İçişleri Bakanı ve İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, kendisi için “baron” ifadesini kullanan Cumhuriyet gazetesini hedef almıştı. Gazeteye yönelik çok sert bir açıklama yapan Soylu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Dokunulmazlığımın kalkması için TBMM’ye müracaat edeceğim” demişti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com