Paris 2024’ün sanat yönetmeni: ‘Son Akşam Yemeği’ ilham kaynağım değildi

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Leonardo da Vinci'nin 'Son Akşam Yemeği' tablosunu hatırlatan sahneye ilişkin tartışmalar sürüyor. Sanat yönetmeni 'Son Akşam Yemeği'nin ilham kaynağı olmadığını söyledi.

  • ü
  • 30 Temmuz 2024
  • ü
  • Spor

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Sanat Yönetmeni Thomas Jolly.(FOTOĞRAF: JOEL SAGET / AFP)

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreni, Sen Nehri boyunca düzenlenen şatafatlı gösterilerle dikkat çekti. Ancak Leonardo da Vinci’nin ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunu hatırlatan sahne dindar muhafazakarların tepkisine yol açtı.

‘OLYMPUS… OLİMPİZM’

Törenin sanat yönetmeni Thomas Jolly ise bu benzerliği reddederek özür diledi. Jolly, “Son Akşam Yemeği mi? Bu benim ilham kaynağım değildi. Fikir daha ziyade Olimpos tanrılarıyla bağlantılı büyük bir pagan festivali yapmaktı… Olympus… Olimpizm.”  ifadelerini kullandı.

Paris 2024 sözcüsü ‘Son Akşam Yemeği’ sahnesi için özür diledi

‘DİNİ BİR GRUBA SAYGISIZLIK YOK’

Organizasyonun sözcüsü Anne Descamps da aynı doğrultuda açıklamalarda bulunurken “Açıkçası, hiçbir zaman herhangi bir dini gruba saygısızlık etmek gibi bir niyetimiz olmadı. Aksine, biz gerçekten toplumsal hoşgörüyü kutlamaya çalıştık. Anket sonuçlarına baktığımızda bu amaca ulaştığımıza inanıyoruz. Eğer insanlar kırıldıysa elbette çok ama çok üzgünüz” dedi.

‘Şenlik’ adı verilen sahnede, LGBTQ+ ikonu DJ ve yapımcı Barbara Butch’a drag sanatçıları ve dansçılar eşlik etti. Etkinliğin amacı, çeşitliliği kutlamak ve Fransız şenlik ve gastronomisine saygı göstermekti.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

Barbara Butch, “Benim arzum yıkıcı olmak, alay etmek ya da şok etmek değil. Her şeyden önce bir sevgi mesajı, bir kapsayıcılık mesajı vermek ve bölmemek istedim.” şeklinde konuştu.

SAHNEYE İLİŞKİN TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Bu çarpıcı tören, birçok kesimden farklı tepkiler alırken, sosyal medyada geniş yankı bulurken, Hollandalı sanat ve mimarlık tarihçisi Walther Schoonenberg de yaptığı paylaşımda söz konusu sahneye ilişkin görüşlerini anlattı.

Schoonenberg, şunları söyledi:

Paris2024 ‘ün #AçılışTöreni ‘nde Jan van Bijlert’in 1635 tarihli ‘Tanrıların Ziyafeti’ tablosu (Dijon’daki müzede muhafaza edilmektedir) yer aldı. Güneş Tanrısı Apollo halesinden, Bacchus ise başındaki üzümlerden tanınmaktadır.

(Pagan) Tanrılar bir ziyafet için Olimpos’ta toplanmışlardır. Apollo güneşin halesinden, Baküs (Dionysius) üzümlerden, Neptün (Poseidon) üç dişli mızrağından, Diana (Artemis) aydan, Venüs (Afrodit) Aşk Tanrısı’ndan tanınmaktadır.

SAHNEDE NELER GÖRÜLÜYOR?

Leonardo da Vinci’nin 1495 tarihli ‘Son Akşam Yemeği’ tablosuyla olan benzerlik, Jan van Bijlert’in 1635 yılında bir pagan ziyafetini tasvir etmek için bu freskten ilham almış olmasına kadar uzanmaktadır.

Hermansz van Bijlert (Utrecht 1597/98-1671), eğitimlerinin bir parçası olarak İtalya’ya seyahat eden ve orada Caravaggio’nun eserlerinin güçlü etkisi altında kalan 17. yüzyıl sanatçıları olan Utrecht Caravaggistleri arasında sayılan Hollandalı bir ressamdı.

Evet, Diana’nın yanı sıra bilgelik tanrıçası Minerva’yı ve Venüs’le birlikte elbette aşk tanrıçasına karşı bir şeyler hissettiğini bildiğimiz savaş tanrısı Mars’ı da görüyorum.

‘HIRİSTİYANLARI AŞAĞILAMAK SÖZ KONUSU DEĞİL’

Yani bu tabloda Hıristiyanları aşağılamak söz konusu değil. Daha ziyade pagan tanrıların aşağılandığı söylenebilir çünkü genellikle biraz efemine olan Apollo şişman bir kadın olarak tasvir edilmiştir.

YUNAN TANRILARINA ATIF

Kısacası, De Bijlert’in Paris 2024’ün açılışındaki bu sanat eserinde her şey Olimpiyat tanrılarıyla ilgiliydi. Olimpos’ta Yunan tanrıları toplanmıştı. Olympia klasik oyunların yapıldığı yerdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com