Avrupa Çalışma Raporu: Türkiye sondan birinci

Avrupa'da en uzun çalışma süresine sahip ülke İzlanda, en kısa çalışma süresine sahip ülke ise Türkiye oldu. AB'de bir kişi ortalama 36,9 sene çalışırken, İzlanda'da bu süre 45,7 yıla çıkıyor. Türkiye'de ise ortalama çalışma süresi sadece 25,9 yıl. Ayrıca, erkekler kadınlara göre ortalama 4,3 yıl daha fazla çalışıyor.

Gelişen teknoloji ve sağlık alanındaki keşifler ile ortalama insan ömrü giderek artıyor. Emeklilik yaşı da her geçen gün artıyor.

Peki, bir insan ömründe ortalama kaç sene çalışıyor? Avrupa’da en fazla çalışan millet hangisi? Türkiye kaçıncı sırada?

AVRUPA’DA EN ÇOK İZLANDA ÇALIŞIYOR

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) 2023 yılı çalışma raporunu yayınladı. Rapora göre Avrupa Birliği’nde (AB) 15 yaşından itibaren bir kişi ortalama 36,9 sene çalışıyor. Yani bir AB vatandaşı ortalama 52 yaşına kadar çalışıyor.

İzlanda ise Avrupa’da en uzun çalışma yılına sahip ülke. İzlanda’da bir kişi 15 yaşından sonra ortalama 45,7 sene çalışıyor. İkinci sırada ise Avrupa’nın tarım ve ticarette önde gelen ülkesi Hollanda yer alıyor. Hollandalı bir vatandaş ortalama 43,7 sene çalışıyor.

KUZEY AVRUPA ÜLKELERİ ÇOK ÇALIŞIYOR

Hollanda’dan sonra sıralamada genellikle Kuzey Avrupa ülkeleri yer alıyor. Üçüncü sırada yer alan İsveç’te bir kişi ortalama 43,1 sene çalışırken; İsviçre’de 42,7 sene çalışıyor.

Ardından diğer Kuzey Avrupa ülkeleri geliyor. Danimarka 41,3 sene; Norveç 41,1 sene; Estonya 40,8 sene; İrlanda 40 sene; Finlandiya 39,9 sene.

Almanya 39,9 sene ile AB ortalamasının üzerinde kalırken; Fransa 38,8 sene ile ortalamanın hemen altında yer aldı.

AVRUPA’NIN EN TEMBELİ TÜRKİYE

Eurostat verilerine göre en az çalışan ülke Türkiye oldu. Türkiye açık ara fark ile Avrupa’nın en tembel ülkesi durumunda. Türkiye’de bir kişi 15 yaşından sonra ortalama 25,9 sene çalışıyor. Bu da AB ortalamasından 7 sene, birinci ülke İzlanda’dan 15,8 sene az demek. İkinci sırada yer alan Romanya ise Türkiye’den 1,3 sene daha uzun çalışarak ortalama 32,2 sene çalışıyor.

Genel olarak Akdeniz ve Balkan ülkelerinde düşük çalışma süresi gözlemlendi. İtalya 32,9 sene çalışırken Hırvatistan 34; Yunanistan 34,2 ve Bulgaristan ise 34,5 sene ortalama çalışıyor.

KADINLAR DAHA AZ ÇALIŞIYOR

Eurostat raporda cinsiyetlere göre ortalama çalışma seneleri de hesapladı. Rapora göre erkeklerin ortalama çalışma ortalaması 39 sene iken kadınların 34,7 sene. Yani erkekler ortalama 4,3 sene daha çok çalışıyor.

İzlanda ise hem erkek hem de kadın çalışma süresinde ilk sırada yer aldı. Türkiye ise kadınlarda en düşük çalışma süresine sahip. Türkiye’de bir kadın ortalama 20,2 sene çalışıyor. Türkiye’den sonra ikinci sırada İtalya geliyor. İtalya’da kadınlar, Türkiye’den 8,1 sene daha fazla çalışıyor.

Türkiye’de erkeklerin ortalama çalışma süresi ise ortalamanın üzerinde kaldı. AB ortalaması 39 sene iken Türkiye’de bir erkeğin çalışma süresi 39,1 sene olarak hesaplandı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com