DEM Parti’den 9. Yargı Paketi’ne şerh: Anayasa’nın gaspıdır

AKP’nin Meclis’e getirdiği yargı paketiyle kendi siyasi çıkarlarını koruma altına aldığını belirten DEM Parti, 9’uncu Yargı Paketi’ne şerh düştü. Şerhte, hukuki belirlilik, tutarlılık ve güvenirlik ilkelerinin ihlal edildiğine dikkat çekildi.

  • ü
  • 15 Temmuz 2024
  • ü
  • Politika

DEM Parti, AKP tarafından Meclis’e getirilen ve komisyondan geçen 9’uncu Yargı Paketi’ne şerh düştü. DEM Parti 61 sayfalık şerhte, AKP’nin sistematik bir biçimde torba yöntemi ile yasa yaptığı ve bu hal ile yasa yapma süreci tartışmalarında yer alması gereken sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin dışarıda tutuğuna işaret etti.

Söz konusu yöntemlerle hukuki belirlilik, tutarlılık ve güvenirlik ilkelerinin ihlal edildiğine işaret edilen şerhte, AKP’nin kendi siyasi çıkarları için söz konusu yasaları hazırladığının altını çizdi.

‘GASP ANLAMINA GELİR’

Söz konusu paket ile şirketlere kayyum atamanın önünün daha da açıldığını belirten DEM Parti, “Eldeki teklif maddesi ile öngörülen ve yürütme organına soruşturma izni verme yetkisi sunan düzenleme, anayasal düzlemde yargısal yetki şeklinde tanımlanmış olan soruşturma yetkisinin yürütme organı eliyle gasbedilmesi anlamına gelecektir” dedi.

AKP’nin iktidarını kalıcılaştırmak istediğine dikkat çekilerek, “Kürt halkı olmak üzere tüm muhalifler üzerinde ikili bir hukuk sistemi inşa etmenin yol haritası olduğu anlaşılmaktadır. Elbette AKP dönemi ikili hukuk pratiği ile kendisinden önceki dönemlerin ikili hukuk pratikleri arasında bir süreklilik bulunmaktadır. Başta Kürt Halkı olmak üzere demokratik muhalefete uygulanan ikili hukuk, devletin kurucu bir işlevi olsa da bu hukuk tarzı AKP ile bir üst düzeye taşınmıştır. Mevcut hukuk, zamanla iktidar bloku tarafından baskı aracı, sömürü düzeninin kılıfı ve sermaye sınıfının tahakküm aygıtı haline getirilmiştir. Öyle ki; Kürt halkı, demokratik muhalefet güçleri ve kadınlara uygulanan ikili hukuk, günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir” denildi.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

‘KADINLARIN KAZANIMLARINA SALDIRIDIR’

Kadının soyadına dair maddeye de dikkat çekildi. AKP iktidarı ile siyasi ortaklarının kadınların yasal ve toplumsal kazanımlarına saldırdığı, bunu da ‘aileyi koruma’ kılıfı altında yaptığına vurgu yapılarak, şunlar kaydedildi.

“Suni, muhafazakar ve ayrımcı bir ideolojik hat çerçevesinde hareket etmesi, başta kadınlar olmak üzere eşitlik, özgürlük ve demokratik toplum değerlerine yönelmiş bir tehdittir. Erkek egemen devlet aklı ve parlamentodaki temsilcileri, bu saldırıları kimi zaman açıktan ve büyük adımlarla, kimi zaman ise o kadar aleni olmayan biçimlerde fakat sürekli bir halde yapmaktadır. Kadınların soyadlarıyla ilgili on yıllardır verdiği mücadelenin kazanımı olan AYM kararının hilafına yapılan düzenleme, süreklileşmiş bu saldırıların son halkası olarak karşımıza çıkmaktadır.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com