MEB, Fransız okullarına Türk öğrenci alınmasını yasakladı

Maarif Vakfı'nın Fransa'da okul açma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul ve Ankara'daki Fransız okullarına Türk öğrenci alınmasını yasakladı.

  • ü
  • 12 Temmuz 2024
  • ü
  • Gündem

Fransa’ya ait Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Türkiye vatandaşı öğrenci kabul edemeyeceği ve halihazırda okullarda kayıtlı olan öğrencilerin Türk okullarına nakledileceği duyuruldu.
Gülen cemaati’ne ait yurt dışındaki okulları baskıyla bünyesinde toplayana Maarif Vakfı’nın Fransa’da okul açma girişimi başarısızlıkla sonuçlanması iki ülke arasında krizi yol açtı. Geçtiğimiz yıl Galatasaray Üniversitesi bünyesindeki Fransız kökenli akademisyenlerin çalışma izinleriyle ilgili sorun çıkar MEB, Ankara ve İstanbul’daki Fransız okullarının kapısına fiilen kilit vuracak adımı attı. Okullara yeni dönemde Türk vatandaşı öğrenci alınmayacak ve okuldaki mevcut öğrenciler ise başka okullara nakledilecek.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson, şu ifadeleri kullandı:

“İyi niyetle bir müzakere dinamiği başlatarak, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlamadan önce herkesin ve her şeyden önce öğrencilerin çıkarına olacak öncelikle somut, mutabakata dayalı bir anlaşmaya varacağımız konusunda umutluyduk.
Ancak Haziran ayı ortasında Türk tarafı bize şu ana kadar görüşülen önerilerin ötesine geçen bir anlaşma taslağı sundu. 2 Temmuz 2024 tarihinde Türk yetkililerden, bu anlaşmanın imzalanmaması halinde Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren Türk vatandaşı öğrenci kabul edemeyeceğini ve halihazırda okullarımızda kayıtlı olan Türk öğrencilerin Türk okullarına nakledilmesi gerektiğini resmen bildiren bir Nota aldık.”

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com