The Guardian seçkisi: Türkiye’nin son 100 yılını en iyi anlatan beş kitap

İngiliz yayın kuruluşu The Guardian, Türkiye'nin son 100 yılını en iyi anlatan 5 kitabı listeledi. Ahmet Hamdi Tanpınar'dan Ahmet Altan'a, Latife Tekin'den Nazım Hikmet'e kadar önemli isimlerin yer aldığı liste, son 100 yıla sosyolojik ve toplumsal açıdan bakmayı öneriyor.

  • ü
  • 06 Temmuz 2024
  • ü
  • Kültür

Saygın İngiliz yayın kuruluşu The Guardian, Türkiye’nin son 100 yılı hakkındaki kitaplardan en iyi beş tanesini derledi. Bu kitaplar son yüzyılda Türk aile yapısından, sürgün hayatlara, yasaklı şiirlerden hicivlere Türkiye’nin sosyolojik yapısına ve toplumsal olaylara ışık tutuyor. Yazıda, “Türkler hikaye anlatmayı seven bir millettir; çay evlerinde uzun sohbetlerde, şarkılarda ve destanlarda ve evet, basılı olarak da. Ülke yüzüncü yılını geride bırakırken, işte ülkenin ilk 100 yılını anlamak için en iyi beş kitap” ifadeleri kullanıldı.

İşte The Guardian’ın seçtiği beş kitap:

Bir Türk Ailesinin Öyküsü -İrfan Orga

“Hayatım boyunca okuduğum en bize ait öykülerden birini içtenlikle, doğallıkla ve sıcacık bir kalemle sunan bu kitap beni yıllarca bırakmadı. Ben de kitabı bırakamadım.

Kitabın yeni Türkçe baskısını orijinalinin yanına koyabilmek ve arkadaşlarıma armağan edebilmek için sabırsızlıkla satışa sunulacağı günü bekliyorum.” Ayşe Kulin kitapla ilgili düşüncelerini bu sözlerle dile getiriyor.

Kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun çalkantılı son dönemlerinden, Birinci Dünya Savaşı’nın yıkıcılığına uzanan bir öykü. Varlıklı bir ailenin adım adım yoksulluğa ilerleyişinin, bir arada kalma mücadelesini anlatıyor.

Sevgili Arsız Ölüm – Latife Tekin

Aktaş ailesinin köyden kente göçünü, yaşama çabalarını, korkularını, aile bireylerinin giderek yalnızlaşmasını konu edinen Sevgili Arsız Ölüm, yoksulların yaralı bilincini benzersiz bir şekilde yansıtmakla birlikte, masallar, türküler, mâniler ve halk hikâyeleriyle örülmüş anlatımı nedeniyle eleştirmenlerce “büyülü gerçekçilik” akımına dahil edilmiştir.

Yayımlandığında büyük yankı uyandırarak edebiyatımıza damga vuran Sevgili Arsız Ölüm, birçok dile çevrilmesinin yanı sıra tiyatroya da uyarlandı.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü-Ahmet Hamdi Tanpınar

Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Türkiye’nin modernizme geçiş sürecinin ve bu süreçte yaşanan toplumsal sorunların anlatıldığı bir eserdir. Romanda batılılaşma sürecinde bocalayan toplumun hatalı tutumları ve davranışları eleştiriliyor.

Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim- Ahmet Altan

Yazar 2016 yılında kardeşi ve 10 binlerce kişiyle birlikte tutuklanarak Silivri cezaevine gönderildi. Yazar, Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları ve cezaevinde yaşadıklarını avukatlarına gönderdiği mektuplarda anlattı. Kitap Fransızca çevirisiyle siyasi edebiyat dalında André Malraux Ödülü’nü kazandı. Yazarın kendi ifadesiyle “Tüm yazarlar gibi benim de sihrim var. Bütün duvarlarınızdan kolaylıkla geçebilirim.”

Nazım Hikmet-Şiirleri, Randy Blasing ve Mutlu Konuk çevirisi

Yıllarca düşüncelerinden dolayı sürgün hayatı yaşayan şairin tüm şiirleri insana dair bütün duyguları gündelik dille ve samimi bir şekilde anlatıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com