YKY, Metin And Külliyatı’nı yenilemeye devam ediyor

Metin And’ın daha önce "Dionisos ve Anadolu Köylüsü" ile "Oyun ve Bügü" adlı kitaplarını yayımlayan Yapı Kredi Kredi Yayınları, "Türk Köylü Dansları"nı 60 yıl sonra yeni fotoğraflarla ve yeni bir dizinle yeniden yayımladı.

  • ü
  • 05 Temmuz 2024
  • ü
  • Kültür

Türk tiyatrosu hakkında pek çok önemli esere imza atan Metin And’ın daha önce Dionisos ve Anadolu Köylüsü ile Oyun ve Bügü adlı kitaplarını yeniden yayımlayan Yapı Kredi Yayınları, “Metin And Külliyatı”nı zenginleştirmeye devam ediyor.

And’ın Türk Köylü Dansları adlı kitabı 60 yıl sonra fotoğraflarla zenginleştirilmiş, dizin hazırlanmış, içeriği ve kaynakçası gözden geçirilmiş olarak M. Sabri Koz’un sunuş yazısıyla yeniden yayımlandı.

Türk Köylü Dansları’nın bu baskısında Metin And Arşivi’nde yer alan, başta Ara Güler’in fotoğrafları olmak üzere birçok eski ve yeni arşivden, kaynaklardan görseller eklendi. Kapakta yine Metin And Arşivi’nden Fikret Otyam fotoğrafı yer alıyor.

Dinsel boyutundan, gösterim boyutuna Türk halk oyunları; Türklüğün geçmişi, yolculukları, durak yerleri, yayılma ve etkileme-etkilenme alanları kadar eski ve köklü. Bu alanda “ihtiyaçlara cevap aramak amacıyla” cesur adımlar atan Metin And, önce 1962’de Dionisos ve Anadolu Köylüsü adlı kitabı yayımladı.

1964’te ise geçmiş ve günceli, gösterim sanatları, mitologya, halk bilimi ve “dans” tarihi açısından gününe ve bugününe göre yeni görüşlerle incelediği Türk Köylü Dansları’nı kaleme aldı. Bu iki kitap, aynı kalemden çıkmış ve birbirinin kardeşi olarak görülmeye değer örnek çalışmalar olması açısında da oldukça önemli. And, Türk Köylü Dansları’nda evrensel bakış açısıyla yerli olana yönelmenin güzel örneklerine yer veriyor.

Metin And’ın Türk tiyatrosu alanında ayrıca 100 Soruda Türk Tiyatrosu, Tiyatro Kılavuzu, Dünyada ve Bizde Gölge Oyunu, Geleneksel Türk Tiyatrosu gibi pek çok başucu eseri bulunuyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com