Kenya’da vergi artışları geri çekildi: Tasarruf Cumhurbaşkanlığı bütçesinden başlayacak…

Kenya'da en az 22 kişinin öldüğü protestolardan sonra, Cumhurbaşkanı vergi artışlarını geri çekti. Vergi artışları ülkede büyük tepki çekmişti.

  • ü
  • 27 Haziran 2024
  • ü
  • Dünya

Kenya'nın başkenti Nairobi sokaklarında vergi artışına karşı düzenlenen gösteriye katılanlar ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandı. (© James Wakibia/SOPA Images via ZUMA Press Wire - Depo Photos)

Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, vergilerin artırılmasını öngören yasa tasarısına karşı en az 22 kişinin öldürüldüğü protesto eylemlerinin ardından, tasarıyı geri çekeceğini açıkladı.

Ruto, eylemcilerin parlamento binasını bastığı eylemlerden sonra televizyondan yaptığı açıklamada, tasarıyı imzalamayacağını açıkladı. Ruto, “Yüksek sesle bu yasa tasarısını istemediklerini ifade eden Kenya halkını yakından dinledikten sonra geri adım atmaya karar verdim. Tasarıyı imzalamayacağım ve daha sonra geri çekilecek” dedi.

TASARRUF CUMHURBAŞKANLIĞI BÜTÇESİNDEN BAŞLAYACAK

Ruto ayrıca tasarının geri çekilmesiyle oluşacak bütçe açığını, cumhurbaşkanlığı bütçesinden başlayarak girişeceği tasarruf önlemleriyle karşılayacağını vurguladı.

Polis ve eylemcilerin karşı karşıya geldiği protestolarda en az 22 kişinin güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldüğü bildiriliyor.

Sosyal medyada dolaşan teyitsiz haberlere göre güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu onlarca kişi öldü. Protestoların düzenlendiği ülkenin diğer kesimlerinde de ölümlerin olduğu bildiriliyor.

NE OLMUŞTU?

Çok sayıda vergi artışı içeren ve bu nedenle eleştirilen mali yasa tasarısına karşı protestolar günlerdir devam ediyordu. Hayat pahalılığının etkisini artırdığı ülkede son vergi artışları toplumdaki tepkileri daha da yükseltmişti.

Ancak Salı günü milletvekillerinin değiştirilmiş bir tasarıyı geçirmesiyle bu gerginlik tırmandı. Protestocular polis güçlerini aşarak parlamentoya girdi ve binanın bazı kısımlarını ateşe verdi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com