76 vergi rekortmeninin ismini açıklamadığını belirten Babacan, "paramıza çökerler" korkusuna dikkati çekti; "Meşrulaştırılmış şekilde bu çökmeler ve talepler gerçekleşiyor" dedi.
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, son açıklanan vergi rekortmenleri listesinde ilk yüzde bulunan 76 kişinin isimlerinin açıklanmamasını yorumladı. Babacan, “Vergi rekortmenleri listesi açıklanıyor. 76 kişi ismini gizliyor. Şimdi, bunun birkaç sebebi var. Bu kadar gelir dağılımı bozulmuşken, param olduğu ortaya çıkarsa para isterler. Ondan korkuyor olabilirler. Ya da ‘çökerler’ diye de korkuyor olabilirler.” dedi.
Babacan sözlerini, “Çünkü şeyine göre kademe kademe. Ta ilçe teşkilatından başlıyor talepler, bakanlıklara, ta nerelere kadar uzanıyor. Parası varsa, geliri varsa talep de geliyor. Ve öyle kibar talepler de değil. ‘Arkadaş, biz iktidarız. Sen bu parayı benim sayemde kazandın. Ben 20 yıldır iktidar olmasam, sana bu alanı açmasam, parayı kazanabilir miydin? Demek ki onda benim hakkım var. Demek ki birazını bana vereceksin’ yani. Gayet de güzel, böyle içselleştirilmiş, kendi iç dünyalarında meşrulaştırılmış şekilde bu çökmeler ve talepler gerçekleşiyor yani.” ifadeleriyle sürdürdü.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul’da ekonomi gazetecileriyle bir araya geldiği toplantıda Türkiye’nin ekonomik ve siyasi durumuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Babacan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine değinerek, 2004’teki Brüksel zirvesini hatırlattı ve Türkiye’nin Avrupa Birliği standartlarına ulaşmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, borçlanmanın ülke siyasetini nasıl etkileyebileceğini ve ikili anlaşmaların risklerini ele aldı.
“Kur Korumalı Mevduat’la ilgili Merkez Bankası’nın ne kadar para bastığı, bunlara ne kadar ödeme yaptığı açıklanmıyor. İşte son 6 ayda bakıyoruz, bir 800 milyara yakın Merkez Bankası’nın zararı söz konusu ve bu zararın önemli bir kısmının da bu Kur Korumalı Mevduat’a ödenen rakamlardan oluştuğunu tahmin ediyoruz. 2024 bütçesinde tarımsal desteğin tamamı 91 milyar lira. Sadece son 6 ayda, 2023’ün son 6 ayında Merkez Bankası’nın zararı 800 milyar. Yani acayip rakamlar bunlar. Ve şeffaf değil, açık değil.”