2011 yılında Tüpraş ve Yapı Kredi Yayınları işbirliğiyle başlatılan Anadolu Uygarlıkları Serisi’nin 12. kitabı, Pamphylia: Bereketli Ovada Halkların Ahengi yayımlandı.
Uluslararası bir yayın projesi olarak Yapı Kredi Yayınları’nın Tüpraş iş birliğiyle 2011’de başlattığı 12 kitaplık Anadolu Uygarlıkları serisi, Bereketli Ovada Halkların Ahengi: Pamphylia başlıklı kitapla tamamlandı.
Seride bugüne kadar Urartular, Frigler, Hititler, Pergamon, Lykialılar, Persler, Assurlular, Hellenistik ve Roma Dönemlerinde Anadolu, Karialılar, Bizans Dönemi’nde Anadolu ve İonialılar adlı kitaplar okurla buluşturuldu.
Ordinaryüs Prof. Arif Müfid Mansel tarafından Pamphylia bölgesinde yürütülen klasik arkeoloji alanındaki araştırmalar, Türkiye Cumhuriyeti’nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan ulusal arkeoloji çalışmalarının en önemli başarılarından birini oluşturuyor.
Editörlüğünü ve koordinatörlüğünü Nihat Tekdemir’in yaptığı, Aşkım Özdizbay ve İpek Dağlı’nın hazırladığı serinin son kitabının adı olan “Pamphylia” ismi “tüm halklar (kabileler) ülkesi” anlamına geliyor. Bu isim etnik kökenden ziyade, doğası gereği birçok farklı halkın ve kültürün bir arada var olduğu kapsayıcı bir toprak parçasını ifade ediyor.
Son çalışmalara göre Pamphylia ne salt eski Yunan ne de salt eski Anadolu kültürüne ev sahipliği yapmış bir bölge. Aksine, kendine özgü kültürüyle isminin hakkını veren üç yönden de Toros Sıradağlarıyla çevrelenen bir bölge. Güneyde doğal bir sınır olan Akdeniz’e kadar uzanıyor.
Kitaptaki makaleler çoğunlukla bölgenin çekirdeğini ovada, bu ovanın uzandığı denizin kıyısında ve ovanın üstünde yükselen dağlık alanda yer alan kentlerin ve kırsal yerleşmelerin tarihine ve arkeolojisine odaklanıyor.