‘Mekke’de 1000’i aşkın hacı adayı sıcaktan öldü’

Suudi Arabistan'a Hac ziyareti için giden ve 52 dereceye varan hava sıcaklıkları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor. AFP, 5 günlük ibadet süresince ölenlerin sayısının 1000'i aştığını bildirdi. Ölenlerin arasında 23 Türkiye vatandaşının olduğu da gelen bilgiler arasında.

  • ü
  • 20 Haziran 2024
  • ü
  • Dünya

AFP’nin Arap diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre; Mekke’de 52 dereceyi bulan sıcaklarda 5 günlük hac ziyaretinde ölenlerin sayısı 1000’i aştı.

Can kayıplarının büyük bir kısmı sıcak çarpması sonucu gerçekleşti, çok sayıda kişi ise halen kayıp. Suudi Arabistan’a sevdiklerini ve yakınlarını bulmak için çok sayıda kişinin gittiği bilgisi de verildi. Suudi yetkililer ise ölen ve hastalanan sayılarında bir ‘aşırılık’ olmadığını savunuyor.

KAYIP BAŞVURULARI VAR, KİMLİK TESPİTİ SÜRÜYOR

Türkiye’nin Cidde’deki Başkonsolosluğu’nun Hac dönemi için oluşturduğu özel kriz hattından edinilen bilgiye göre, hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti ve yakınlarına bildirim süreci sürüyor.

AFP’ye konuşan Mısırlı bir yetkili, bin 400 Mısırlının yakınları için kayıp başvurusunda bulunduğunu söyledi. Sosyal medyada, yol kenarlarında ölü oldukları anlaşılan kişilerin görüntüleri paylaşılıyor.

‘ÖLENLERİN ARASINDA 23 TÜRKİYE VATANDAŞI DA VAR’

Türkiye medyasında, ölenler arasında 23 Türkiye vatandaşı bulunduğu aktarıldı. Basına yansıyan haberlere göre can kayıplarının büyük kısmı kalp damar hastalıkları ve enfeksiyona bağlı hastalıklardan kaynaklı.

BBC Türkçe’nin Türkiye’nin Cidde’deki Başkonsolosluğu’nun Hac dönemi için oluşturduğu özel kriz hattından edindiği bilgiye göre, henüz hayatını kaybeden kişilerin kimlik tespiti ve aile yakınlarına bildirim süreci devam ediyor.

Ölü sayısının bu yüzden bilinmediğini aktaran yetkililer, ölümlerin büyük kısmının kalp krizinden kaynaklandığını söylüyor. Pakistan’dan Hac için gelen Vilayet Mustafa da “Çok zorluydu, insanların dayanamayacağı kadar sert bir sıcak vardı” dedi.

TUNUS, İRAN, SENEGAL, ENDONEZYA…

Tunus haber ajansı Tunis Afrique Presse, salı günü yaptığı açıklamada Hac sırasında 35 Tunus vatandaşının hayatını kaybettiğini, ölümlerin büyük kısmının sıcak havadan kaynaklandığını duyurmuştu. İran’a ait İRİNN haber kanalı ise 11 İran vatandaşının hayatını kaybettiğini ve 24 kişinin hastanede tedavi gördüğünü açıklamıştı.

Agence de Presse Sénégalaise, üç Senegal vatandaşının hayatını kaybettiğini bildirirken Endonezya Sağlık Bakanlığı da 144 Endonezya vatandaşının öldüğünü duyurmuştu.

SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE

Geçtiğimiz yıllarda Hac sırasında izdiham ve çadırlarda çıkan yangınlar nedeniyle ölenler olmuştu. Bu yıl hacı adayları için en büyük zorluk, Suudi Arabistan’ın Mekke ve Medine kentlerinde hava sıcaklığının mevsim normallerinin 1,5-2 derece üzerinde olmasıydı. Pazartesi günü Mekke’deki Mescid-i Haram’da sıcaklığın 51,8 dereceye ulaştığı belirtiliyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com