Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın ana şirketi olan Meta yaptığı son açıklama ile binlerce kullanıcısının tepkisini çekti.
Facebook, Instagram ve Whatsapp’ın ana şirketi Meta, yapay zekâ görüntü oluşturucusunu eğitmek için Instagram’a ve diğer platformlara yüklenen görüntüleri ve kullanıcılar tarafından özgün şekilde oluşturulan diğer çalışmaları kullandığını duyurdu. Bu haber, haklarının ihlal edildiğini düşünen içerik üreticilerinin tepkisini çekti.
130 binden fazla Instagram kullanıcısı, Meta’nın içeriklerini yapay zekâ eğitimi için kullanmasına rıza göstermediklerini bildiren bir mesaj paylaştı. Ancak bu çabalar Instagram’ın verdiği servis şartları nedeniyle büyük ölçüde etkisiz kaldı. Instagram’ın hizmet şartları, Meta’nın yüklenen içeriği yapay zekâ eğitimi de dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla kullanmasına izin veriyor. Kullanıcılar teknik olarak telif hakkını elinde tutuyor ancak Meta’ya içeriklerini kullanması için geniş yetkiler veriyor.
Meta, veri kullanımını yönetmek için araçlar sunsa da söz konusu araçlar sınırlı ve kullanıcıların Instagram’da paylaşılan içeriklerinin yapay zekâ eğitimi için kullanılmasını tamamen devre dışı bırakmalarına izin vermiyor. Tartışma, hizmet şartlarının genellikle platformlara verilen veri kullanım izinlerinin kapsamını belirsizleştirdiği dijital çağda kullanıcı rızasının karmaşıklığının altını çiziyor. Bu durumdan en çok etkilenenler de özgün içerik üretenler ve sanatçılar olduğu, çalışmalarının açık bir onay veya tazminat olmaksızın yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanıldığı; etik ve yasal soruları gündeme getirdiği belirtiliyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Yaşanan son durum özellikle güçlü veri gizliliği yasalarına sahip devletlerde daha fazla düzenleyici incelemesine ve yasal zorluklara yol açsa da potansiyel olarak teknoloji endüstrisinde gelecekteki politikaları ve uygulamalarını yakından etkileyecek.