İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopteri bulundu

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopter kaza yaptı. Helikopter, yaklaşık beş saat sonra bulundu.

  • ü
  • 19 Mayıs 2024
  • ü
  • Gündem

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi. (Credit Image: © Iranian Presidency via ZUMA Press Wire)

İran’da, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ı taşıyan helikopter düştü. Helikopterin, Azerbaycan sınırından Tebriz kentine dönerken ülkenin kuzeybatısında kaza yaptığı açıklandı.

Yetkililer, kaza yerine kötü hava koşulları nedeniyle yaklaşık 5 buçuk saat sonra ulaşıldığını duyurdu. Reisi’nin durumuna ilişkin herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.

Yarı resmi Fars ajansı İranlılara “Reisi için dua etme” çağrısı yaparken, devlet televizyonunda cumhurbaşkanının can güvenliği için dua yayınlandı. Memleketi Meşhed’de de Reisi için dualar edildi.

KURTARMA EKİBİNDEN ÜÇ KİŞİ DE KAYBOLDU

İran Kızılayı, bölgedeki hava şartlarının çok zorlu olduğunu ve arama kurtarma ekibinden üç çalışanın kaybolduğunu duyurdu. Açıklamada, ekiplerin helikopterin düştüğü sanılan noktaya çok yakın olduğunu ancak havanın kararacak olması, çok soğumasının beklenmesi ve yağmur nedeniyle kurtarma operasyonunun yavaşlayacağı belirtildi.

‘BİR YOLCU İLE TEMAS KURULDU’

İran devlet televizyonuna konuşan bir yetkili ise helikopterdeki yolculardan biri ve bir mürettebatla birden fazla kez temas kurulduğunu söyledi.

İRAN GENELKURMAYINDAN TALİMAT

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri, Reisi’nin helikopterinin bulunması için seferberlik ilan etti. Devlet televizyonuna göre Bakıri, ordunun ve Devrim Muhafızlarının tüm kaynaklarının arama kurtarma çalışmalarında kullanılması emrini verdi.

AB’DEN UYDU HARİTALAMA HİZMETİ İLE YARDIM

Avrupa Birliği, İran’ın talebi üzerine hızlı müdahale uydu haritalama hizmetini etkinleştirdiğini açıkladı. AB Komisyonunun kriz yönetimi ve insani yardımlardan sorumlu üyesi Janez Lenarcic, X hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın yardım talebi üzerine helikopter kazası nedeniyle Copernicus Acil Durum Yönetim Hizmeti’nin aktive edildiğini duyurdu.

IRAK YARDIM TEKLİF ETTİ

İran’ın komşusu Irak da, içişleri bakanlığı, Irak Kızılayı ve diğer ilgili kurumlara, dağlık bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına yardım etme talimatı verildiğini açıkladı.

ALİYEV’DEN AÇIKLAMA

Reisi’nin son görüştüğü lider olan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, çok üzgün olduğunu ve her türlü yardıma hazır olduklarını açıkladı.

Aliyev, bugün iki ülke sınırında baraj açılışı için bir araya geldiği İran Cumhurbaşkanı ile dostane bir şekilde ayrıldıklarını belirterek “Dualarımız Reisi ve heyetiyle” dedi. Aliyev, “Komşu, dost ve kardeş ülke olarak Azerbaycan, ihtiyaç duyulan her türlü yardımı vermeye hazır” ifadeleri kullandı.

DEVLET TELEVİZYONU: SERT İNİŞ YAPTI

Reisi’nin üç helikopterlik konvoyundaki kaza haberi, ilk olarak devlet televizyonu tarafından duyuruldu. Haberde, Reisi’nin “konvoyundaki bir helikopterin kazaya karıştığı” ve “sert iniş” yaptığı belirtildi. Konvoyda toplamda üç helikopter bulunduğu aktarılırken, başka ayrıntı paylaşılmadı.

‘DIŞİŞLERİ BAKANI VE VALİ DE HELİKOPTERDEYDİ’

Ancak Devrim Muhafızları ile bağlantılı yarı resmi Tasnim ajansı başta olmak üzere İran medyası, kaza yapan helikopterin bizzat Reisi’yi taşıdığı bilgisini duyurdu. Tasnim’in haberine göre helikopter, Doğu Azerbaycan vilayetinde kötü hava koşulları ve sis nedeniyle kaza yaptı. Tasnim, aynı helikopterde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan’ın yanı sıra Doğu Azerbaycan Valisi Ayetullah El Haşim ve Tebriz Cuma İmamı Ayetullah El Haşim’in de bulunduğunu duyurdu.

ALİYEV’LE BİRLİKTE BARAJ AÇMIŞTI

Reisi, kazadan önce İran-Azerbaycan sınırında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Aras Nehri üzerindeki Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yapmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com