Yüksek ve popüler kültür arasında: “Ters Yüz PƎRⱯ”

İstanbul’daki mevcut sanat kurumlarına ve kentsel çevrelerine dair çoklu bakış açıları sunan “Ters Yüz PƎRⱯ”, Pera Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor.

  • ü
  • 16 Mayıs 2024
  • ü
  • Kültür

Yüksek kültür ve popüler kültür arasında hareket ederek İstanbul’daki mevcut sanat kurumlarına ve kentsel çevrelerine dair çoklu bakış açıları sunan Ters Yüz PƎR sanatseverlerle buluşuyor. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndaki iki resimden yola çıkan sergi, Bauhaus Üniversitesi Temsil Pratikleri ve Politikaları ve Bremen Sanat Üniversitesi Geçici Mekânlar bölümlerinin iş birliğiyle hayata geçiyor.

Mimarinin, kurumların kentsel çevreleriyle ilişkilerinde hem kurucu hem de açığa çıkarıcı bir görev üstlenerek bu kurumların aracılık işlevini ve işleyiş biçimini ele alan sergi; “Küreseller”, “Basamaklar” ve “Spekülasyonlar” başlıklı üç bölümden oluşuyor. Pera Müzesi’nin Art Deco kafesinden ödünç alınan avize ile kurumun cazibeli kırılganlığının vurgulandığı “Küreseller”de ışıklı tabelaların, havuzların, Guzmanya bitkisinin ve deterjan kokularının adaptasyonları küresel kenti bir harabe olarak gösteriyor.

 

“Basamaklar”da ise Pera bölgesinin merdiven ve rampalarla dolu kompleks ve parçalı kentsel topografyasının temsil zorluğu üzerinden dünyayı temsil etmenin imkansızlığıyla oluşan travma ele alınıyor. Eşitsizlikleri ve şiddeti farklı bir şekilde harekete geçiren “Spekülasyonlar” ise gitgide soyutlaşan ve globalleşen küresel ekonomik, politik ve estetik spekülasyon ve değerlendirme süreçlerini yorumluyor.

Kendini kültürel kurumların rolünü keşfetmek için ortaklaşa bir pratiği benimseyen bir kurum olarak öneren Ters Yüz PƎR’da Anıl Aydınoğlu, Arın Aydın, Aslı Serbest, Ayça Tuğran, Çisel Karacebe, Celal Orkun Gözübüyük, Dorian Beer, Elizaveta Boucke, Elif İmre Bilgin, Helen Christina Hümmer, Iben Schneider, Jolina Mix, Jisu Kim, Kitman Yeung, Leonie Link, Mona Mahall, Negar Rahname, Talia Ölker, Yelta Köm ve Yuhe Lin yer alıyor.


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

İstanbul, Ankara, İzmir, Tahran, Hong Kong, Osaka, Berlin, Weimar ve Almanya’nın diğer kentlerinden sanatçı, mimar ve araştırmacıları bir araya getiren Ters Yüz PƎR, 23 Mayıs – 18 Ağustos 2024 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde görülebilir.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com