Anayasa hukukçusu Prof. Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını ikinci kez uygulamayan Yargıtay üyeleri için Yüce Divan sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.
Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay kararını ikinci kez uygulamayan Yargıtay üyeleri için suç duyurusunda bulundu ve Yüce Divan sürecinin başlatılması gerektiğini söyledi.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki ikinci hak ihlali kararına uymadı ve Atalay’ı tahliye etmedi. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu kararı TELE1’de değerlendirdi.
Bundan sonraki sürecin nasıl devam edeceği konusunda bilgi veren Kaboğlu “AYM kararını uygulamayan yargıçlar yaptırım uygulanmalı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunularak kararı uygulamayan Yargıtay üyeleri için Yüce Divan yolunun işletilmeli. 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında disiplin soruşturmalı” şeklinde konuştu.
Kaboğlu şunları söyledi: “Bu kararı henüz sözlü olarak duyduk. Kararı henüz görmedik. İlk kararda Anayasa’nın 153’üncü ile 6’ıncı maddesini hatırlattık. Emredici ve yasaklayıcı maddeler. İkinci kararda ise esasen ilk kararın uygulanmasına ilişkindi ve oybirliğiyle verilmişti. Yargıtay’ın artık bir seçeneği yoktu. Sonuçta AYM’ye Yargıtay’da üç üye gönderiyor. Onlar da ‘AYM kararı uygulansın’ oyu verdi. AYM’ye atanacak Yargıtay üyeleri aslında ‘Benim kararım da uygulamayabilirsiniz’ diyor. Kararı okuduğumuzda göreceğiz ki üçüncü bir şık ortaya çıkacak. O da siyasal aktör. Bu aşamada da anayasal düzen kavramından söz etmekte çok zorlaşmış hale gelmiş oluyor.
Bir kere AYM’ye kararının uygulanmadığına dair üçüncü bir başvuruda bulunulması gerekiyor. İkincisi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hazırlığına başlanmalı. Üçüncüsü de HSK’ya suç duyurusunda bulunmalı. AYM kararını uygulamayan yargıçlar yaptırım uygulanmalı. Özellikle 13. Ağır Ceza Mahkemesi için. Dördüncü de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na da Yüce Divan yolunun işletilmesi için başvurulmalı ve 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması başlatmak gerekiyor.”
Kaboğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Karar Gezi’ye bakışın ne kadar siyasal olduğunun göstergesi. AYM’nin görev ve yetki alanını daraltacak siyasal bir adım. Bir de yerel seçimler öncesi saf dışı bırakılması amaçlanan güçlü adayların AYM’ye başvurularını önleyici bir sonuç. Yargısal denetim yapan bir AYM kaldı. Bu Cumhur İttifakı ortaklarını rahatsız ediyor. Yalnızca bu yerel seçimler değil 2028 seçimleri için de şimdiden önlem alınıyor.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi söz konusu kararın ‘juristokratik’ bir davranış olduğunu öne sürmüştü. Bu ifade için ‘kelime oyunu’ diyen Kaboğlu “En son atadıkları üyeler bile ‘AYM kararı uygulansın’ dedi. Bu AKP ve MHP’nin bu olayı ne kadar siyasallaştırdıklarını gösteriyor.”