2023 Hukukun Üstünlüğü Endeksi: Türkiye, 142 ülke arasında 117’inci

2023 Hukukun Üstünlüğü Endeksi, Türkiye'de adalet sisteminin durumunu gözler önüne serdi. Endekste İskandinav ülkeleri liste başı olurken, 142 ülkenin bulunduğu listede Türkiye, kendine ancak 117. sırada yer bulabildi. Türkiye, birçok Afrika ülkesinin gerisinde kaldı.

Geride kalan 2023 yılı için hazırlanan Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye, alt sıralara düşmeye devam etti. Demokrasilerin temelini oluşturan hukukun üstünlüğü toplumsal adaletin, eşitliğin ve özgürlüğün korunmasında kritik bir role sahip. Güçlü bir hukuk sistemi, bireylerin haklarını korurken, devletin gücünü dengeler. Ayrıca yasaların herkes için adil ve eşit şekilde uygulanmasını sağlar.

Toplumun her kesimi için adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğünün sadece yasal bir prensip olmakla kalmayıp, aynı zamanda günlük yaşamın temel bir parçası olduğunu gösterir. Hukukun üstünlüğü, bireylerin ve toplumların refahı için vazgeçilmez bir unsurdur.

Peki, Türkiye “Hukukun Üstünlüğü” sıralamasında dünyada kaçıncı sırada? Hukukun üstünlüğü endeksine göre hangi ülke birinci? Dünyanın hangi bölgesinde hukukun üstünlüğü endeksi en düşük?

İSKANDİNAV ÜLKELERİ İLK SIRADA

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Dünya Adalet Projesi (WJP), 2023 yılı Hukukun Üstünlüğü Endeksi raporunu yayımlandı. 142 ülkenin yer aldığı raporda Hukukun Üstünlüğü Endeksi, sekiz farklı göstergeye göre hazırlandı. WJP, her bir göstergeyi dünya çapındaki genel kamuoyuna, ülke içi hukukçuların, uzmanların deneyimlerine ve algılarına dayalı olarak ölçülüyor. Daha sonrasında ülkeleri 0 ile 1 arasında puanlıyor.

WJP’nin ele aldığı göstergeler şöyle: Hükümet Yetkilerine İlişkin Kısıtlamalar, Yolsuzluğun Olmaması, Açık Hükümet, Temel Haklar, Düzen ve Güvenlik, Düzenleyici İcra, Medeni Adalet ve Ceza Adaleti.

Rapora göre İskandinav ülkeleri ilk dörtte yer aldı. Danimarka 0,9 puan ile birinci olurken; Norveç 0,89 ile ikinci; Finlandiya 0,87 ile üçüncü ve İsveç 0,85 ile dördüncü oldu. Beşinciliği ise Yeni Zelanda, Hollanda, Lüksemburg ve Almanya 0,83 puan ile paylaştı.

TÜRKİYE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE DİPLERDE

Türkiye son yıllardaki hukuksuzlukları ile gündemde. Türkiye’de artık mahkemeler Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını dahi hiçe sayıyor. Durum böyle olunca gün geçtikçe ülkenin hukuk endeksi düşüyor.

Türkiye, 0,41 puan ile 142 ülke arasında 117. sırada yer aldı. Türkiye bu endeks ile Çin, Rusya, Hindistan gibi ülkelerin altında yer aldı. Türkiye ayrıca birçok Afrika ülkesinin altında yer aldı.

Türkiye son 11 senede 0,11 puan geriledi. 2012’de 0,52 olan endeks, 2023 yılında 0,41’e kadar geriledi. Ayrıca Türkiye, giderek listenin sonuna doğru yaklaşıyor.

VENEZUELA SON SIRADA

WJP’nin raporuna göre Venezuela 0,26 puan ile Hukukun Üstünlüğü Endeksine göre son sırada yer aldı. Ardından Kamboçya 0,31 puan ile sondan ikinci; Afganistan 0,32 puan ile sondan üçüncü oldu.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com