Irak'ta TikTok fenomeni Ghufran Mahdi Sawadi geçtiğimiz hafta öldürüldü. Sawadi'nin öldürülmesi, ülkede son bir yıl içinde genç bir sosyal medya kişiliğinin öldürüldüğü üçüncü olay oldu. İnsan hakları gruplarına göre bu cinayetler, Irak'ta hükümetin laik ve Batılı olarak kabul edilen davranışların kamusal alanda sergilenmesine yönelik baskılarının sonucu.
İnternette Um Fahad olarak bilinen TikTok fenomeni Ghufran Mahdi Sawadi geçtiğimiz hafta öldürüldü. Bu, ülkede kısa zaman içinde işlenen üçüncü sosyal medya fenomeni cinayeti oldu.
The New York Times’ta yer alan habere göre kasklı suikastçının motosikletini kenara çekmesi, S.U.V.’nin sürücü tarafına yürümesi, kapıyı açması ve tabancasını dört kez ateşleyerek Irak’ın en önde gelen TikTok fenomeninlerinde birini, sosyal medyadaki adı Um Fahad olan 30 yaşındaki bir kadını öldürmesi 46 saniyeden kısa sürdü.
Cuma akşamı Bağdat’ta bir evin önünde işlenen cinayetin güvenlik kamerası görüntüleri ürkütücü derecede açık olsa da katilin kimliği ya da Um Fahad’ın neden hedef alındığı konusunda çok az ışık tutuyor. Videoyu yayınlayan Irak İçişleri Bakanlığı, Um Fahad’ın ölümünü araştırmak üzere bir komite oluşturulduğunu açıkladı.
Gerçek adı Ghufran Mahdi Sawadi olan kurban, sosyal medya sitelerinde, özellikle de TikTok ve Instagram’da popüler olmuş, videolarında dar ya da açık kıyafetler giymiş ya da şarkı söyleyip küçük oğlunu kucaklarken görülmüştü. Bu videolar ona yaklaşık 460.000 takipçi kazandırdı ama aynı zamanda Irak toplumundaki ve hükümetindeki muhafazakarların öfkesini de çekti.
Daha önce 6 yaşındaki oğlunun doğum günü partisinde dans ettiğini gösteren bir paylaşımından dolayı Iraklı yetkililerin tepki gösterdiği ve 90 gün hapis cezası istenen Ghufran Mahdi Sawadi’nin az kişinin katıldığı cenaze töreninde kardeşi Ameer Mehdi Sawadi, katilin yakalanacağına dair çok az inancı olduğunu söyledi.
“Öldürülen pek çok masum insanın ismini verebilirim,” diyen Sawadi, “Onların davası hakkında bir şey duydunuz mu? Katili buldular mı? Hayır” diye konuştu. Kız kardeşinin önemi göz önüne alındığında, hükümetin harekete geçmesi beklenebilirdi, ancak ölümünden bu yana hiçbir yetkilinin kendisini görmeye gelmediğini söyledi.
Sawadi’nin öldürülmesi, Irak’ta bir yıldan kısa bir süre içinde genç bir sosyal medya kişiliğinin öldürüldüğü üçüncü olay oldu. İnsan hakları gruplarına göre bu cinayetler, Irak’ta hükümetin eleştirilmesine ve laik ve Batılı olarak kabul edilen davranışların kamusal alanda sergilenmesine yönelik baskıların bir sonucu gibi görünüyor.
Daha sıkı sosyal medya düzenlemeleri, 2019’da başlayan ve Irak hükümetindeki yolsuzluğa ve İran’ın etkisine meydan okuyan gençlik ayaklanmalarının ardından geldi. Bugün Irak hükümetine İran’la bağlantılı partiler hakim ve birçoğunun güçlü bir dini yönelimi var.