1. (Felsefe) BİLİNÇ karşısında belirdiği, idrak ve imkân sınırlarının içine girdiği kadarıyla varlık, görüngü, olay, hâdise.
a. Yunan felsefesinde, özellikle Platon’un (yaklaşık olarak M.Ö 427-347) felsefesinde, yalnızca akıl yürütme yoluyla bilinebilen deney-üstü gerçeklerin aksine, fenomenler, deneyim dünyasını oluşturan duyumsanabilir şeylerdir.
b. Alman filozof Immanuel Kant (1724-1804) duyulara hitap eden ve insan anlayışı kategorilerince yorumlanan şeyleri ifade etmek için “phenomena” terimini kullanmıştır. Kant’a göre, fenomenlere ait bilgiler insanların idrak edebildiği bilgilerdir. “Noumena” ya da şeylerin bilgileri ise insan deneyimi ve aklının ötesindedir.
c. Edmund Husserl’e göre ise fenomen, geri dönülmesi gereken özdür ve fenomenolojinin ele aldığı konu, algısal ve deneysel nesneler dünyası değil, nesnelerin özüdür.
2. (mec.) Hayranlık uyandıracak kadar dikkat çekici olan şey veya kişi. Zaman içinde doğal olarak kitleler tarafından tercih edilen ve çok büyük kitlelerce vazgeçilmez olan…
FENOMENİZM: Gerçeğin sâdece fenomenlerde aranması gerektiğini, bunun dışında ayrıca varlık alanı bulunmadığını savunan görüş, görüngücülük, olaycılık, hâdisiye, zâhiriye.
FENOMENOLOJİ: Felsefenin yeniden bir ilim gibi kurulmasını isteyerek özlere dönmesi gerektiğini, fakat bu özlerin tasvîrî bir metoda dayanılarak fenomenlerde aranmasının doğru olacağını savunan görüş, görüngü bilimi, olay bilimi.
“Fenomen insan” ne demek?
Büyüleyici olan harika şeylere veya insanlara fenomen denir. Son zamanlarda halk arasında oldukça yaygın hale gelen bu ifadenin kullanımına bir örnek “İnternet fenomeni”dir. Bu ifade, internetteki herkesin bu fenomeni takip ettiğini, beğenildiğini ve ünlendiğini açıklamaktadır.
Psikolojide fenomen ne demek?
Psikolojik fenomenler, etkilerini duyusal olarak gözlemleyebildiğimiz bazı psikolojik etkilerdir. Yani düşüncelerimiz, davranışlarımız, hatta duygularımızı etkileyebilen ve çoğunluk için geçerli olabilen bazı durumları ifade eder.
Sosyal fenomen nedir/kimdir?
Bir toplum içinde kişinin davranışlarını, görüşlerini vb. etkileyen bireysel ve dışsal olay(lar)dır.
Fenomen Ne İş Yapar?
(Günümüzde ve yaygın olarak) Fenomen genellikle sosyal medya platformlarında içerik üretimi yaparak büyük bir takipçi kitlesi toplayan ve bu takipçilerle etkileşimde bulunan bireylerdir. Fenomenler; güzellik, seyahat, moda, teknoloji, sağlık veya eğlence gibi pek çok farklı kategoride içerik üretebilirler. Özellikle YouTube, Instagram, TikTok gibi platformlarda video, fotoğraf, hikaye ve yazılı içerikler paylaşarak kendilerine özgü bir tarz oluştururlar.
Fenomenler, içeriklerini izleyicileriyle paylaşarak bir bağ kurarlar. Bu izleyiciler; fenomenlerin hayat tarzı, deneyimleri veya uzmanlık alanlarıyla ilgilenirler. Fenomenler, büyük bir takipçi kitlesine ulaştıklarında sponsorluk anlaşmaları, reklam kampanyaları ve ürün tanıtımları gibi işbirlikleri yaparak gelir elde edebilirler. Ayrıca ilerleyen süreçlerde kendi markalarını oluşturabilirler ve ürün veya hizmet satışı da yapabilirler.
Fenomen Olmak için Hangi Eğitimler Alınır?
Fenomen olmak için belirli bir eğitim ve yaş kriteri bulunmamaktadır. Sosyal medyayı kullanan ya da sosyal medyada kendisiyle ilgili bir içerik yayımlanmış olan herkes fenomen olma şansına sahiptir. Ancak iyi bir fenomen olmak ve bu işi profesyonel olarak yapmak için Yeni Medya ve İletişim, Halkla İlişkiler Bölümü gibi çeşitli bölümlerden mezun olmak önemlidir.
Aynı zamanda Temel Seviye SEO Eğitimi, Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Okulu gibi sertifika programlarına katılmak kişinin gelişimine katkıda bulunmasına yardımcı olacaktır.