Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe sürpriz bir kararla, tahttan çekildi

Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe, yeni yıl konuşmasında sürpriz bir açıklama yaparak tahttan feragat ettiğini duyurdu. Yerine Veliaht Prens Frederik geçecek.

  • ü
  • 01 Ocak 2024
  • ü
  • Dünya

Danimarka Kraliçesi II. Margrethe 52. yıldır tahta bulunuyordu. Ocak 1972de çıkan popüler Kraliçe II. Margrethe aslen bu yılın Ocak ayında yıldönümünü kutladı, ancak şenlikler COVID-19 nedeniyle ertelenmek zorunda kaldı. Kraliçe II. Margrethe, ilk kuzeni II. Elizabeth ölümünden sonra şenlikleri azalttı. Amalienborg Sarayının balkonunda görünüşünü ve Kopenhagda at arabasıyla gezintisini iptal etti. Kraliçe Margrethe, şu anda Avrupanın hayattaki tahta en uzun süre kalan hükümdar ünvanına sahip. Onu sadece 48 yıldır ülkesinin tahtında oturan İsveçli ilk kuzeni XVI.Carl Gustaf takip ediyor. II. Margrethe, Ocak 1972de babası IX. Frederik ölümünden sonra tahtı devraldı ve onu İsveçte hüküm süren egemenlik rolünü üstlenen ilk kadın yaptı. Üç kız kardeşin en büyüğü olarak doğduğunda, Danimarkada kadınların tahta çıkması yasaktı. Ancak 1953teki bir referandum, ardışık Danimarka hükümetleri ülkeyi modernleştirmeye çalışırken yasayı değiştirdi. O zamandan beri, yüzde 80in üzerinde bir onay derecesi ile dünyanın en popüler hükümdarı oldu. 1972de tahta geçtiğinde Danimarkalıların sadece yüzde 45i monarşiyi destekledi. Tahtta bulunduğu süre boyunca, II. Margrethe, oğullarının kraliyet dışı kişilerle evlenmesine izin vermesi gibi ülkesinin monarşisini modernize etmekle tanındı. (Haber: Süfyan Kızılarslan - Ajans Bizim) (Fotoğraf: Imago - Depo Photos)

c, yeni yıl konuşmasında sürpriz bir açıklama yaparak tahttan feragat ettiğini duyurdu.

2. Margrethe, resmen 14 Ocak’ta, tahta geçişinin 52. yılında tacını çıkartacak.

2. Margrethe “Tacımı çıkartıp, oğlum Veliaht Prens Frederik’e devredeceğim” dedi.

83 yaşındaki Margrethe, hala tahtta oturan tek kraliçe ve Avrupa’da en uzun süre tahtta kalan kraliyet ailesi üyesiydi. 2. Margrethe, babası Kral 9. Frederik’in 1972’de ölmesiyle tahta oturmuştu.

Kraliçe, 2023 başlarında belinden geçirdiği ameliyatın ardından biraz düşünüp, bu kararı aldığını vurguladı.

Kraliçe “Ameliyat doğal olarak geleceği, sorumluluğu bir sonraki kuşağa devretme zamanının gelip gelmediğini düşündürttü. Doğru zamanın geldiğine karar verdim” dedi.

2. Margrethe ayrıca, Danimarka halkına destekleri için teşekkür etti. Başbakan Mette Frederiksen de Kraliçe’ye ülkeye hizmetlerinden dolayı teşekkür etti.

İngiltere’deki geleneğin tersine, 55 yaşındaki Veliaht Prens Frederik için bir taç giyme töreni yapılmayacak. Bunun yerine, yeni Kral’ın tahta geçişi Kophenag’daki Amalienbork Kalesi’nden duyuruyla ilan edilecek.

Anayasal monarşiyle yönetilen ülkede Prens Frederik Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları’nın kralı olacak.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com