İsrail’le yapılan bulut sözleşmesini protesto eden 28 Google çalışanı kovuldu

Google ile İsrail hükümetine teknoloji sağlanmasına karşı çıkan aktivist çalışanlar arasında uzun süredir devam eden gerilim tırmanıyor. Son olarak İsrail'le yapılan bulut sözleşmesini protesto eden 28 Google çalışanı işten çıkarıldı.

  • ü
  • 19 Nisan 2024
  • ü
  • Dünya

Google Cloud (FOTOĞRAF: FABRICE COFFRINI / AFP)

ABD’li dev teknoloji şirketi Google, onlarca çalışanının şirketin İsrail hükümeti ile yaptığı bulut bilişim sözleşmesini protesto etmek için şirketin New York ve California’daki bazı ofislerde oturma eylemine katılmasının ardından 28 çalışanını işten çıkardı.

Çarşamba günü gerçekleşen bu olaydan bir gün önce de dokuz çalışan iki ofise izinsiz girme suçlamasıyla gözaltına alınmıştı..

New York Times’ın bildirdiğine göre; bir Google sözcüsü yaptığı açıklamada “Diğer çalışanların çalışmalarını fiziksel olarak engellemek ve tesislerimize erişimlerini zorlaştırma politikalarımızın açık bir ihlalidir ve tamamen kabul edilemez bir davranıştır” dedi.

DAHA ÖNCE DE KOVMUŞTU

İşten çıkarılmalardan yıllar önce, şirket yönetimi ile bazı aktivist çalışanlar arasında, Google ve Amazon’un İsrail hükümetine yapay zekâ gibi bulut hizmetleri sağlamak için yaptığı 1,2 milyar dolarlık anlaşma olan Project Nimbus konusunda gerginlikler yaşanıyordu.

Ekim ayında Gazze’de savaş başladığından beri bu anlaşmazlık derinleşmişti. Google kısa süre önce New York’taki bir İsrail teknoloji konferansını aksatan bir çalışanını kovdu.

Google, Salı günkü protestoları soruşturmaya devam edeceğini söyledi. California’daki Sunnyvale ofisinde çalışanlar Google Cloud’un baş yöneticisi Thomas Kurian’ın ofisini terk etmeyi reddetti. Oturma eylemlerini organize eden No Tech for Apartheid adlı gruba bağlı Google çalışanları yaptıkları açıklamada işten çıkarmaların “aleni bir misilleme eylemi” olduğunu söyledi. Çalışanlar, “Google çalışanları, çalışma koşullarımızı barışçıl bir şekilde protesto etme hakkına sahiptir” dedi. Google’ın işten çıkardığı bazı çalışanların oturma eylemlerine katılmadıklarını da eklediler.

2021’de duyurulan Nimbus sözleşmesi, çeşitli İsrail hükümet bakanlıklarına bulut yazılımı tedarik edecekti. Sözleşmenin başlangıcından bu yana bazı Google çalışanları şirketin İsrail ordusuna yardım ettiğine dair endişelerini dile getirdiler. Bir Google sözcüsü Nimbus’un “silah veya istihbarat servisleriyle ilgili son derece hassas, gizli veya askeri iş yüklerine yönelik olmadığını” söyledi.

Daha önce, 2018 yılında Google çalışanları, şirketin ABD Savunma Bakanlığı ile yaptığı bir anlaşmayı sona erdirmesini sağladı. Project Maven adı verilen bu proje, ordunun drone videolarını analiz etmesine yardımcı olacaktı.

Nimbus aktivizminde yer alan çalışanlar yaptıkları açıklamada “şirket Nimbus Projesinden vazgeçene kadar” protestolara devam edeceklerini söylediler.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com