Teleferiğin rantını AKP yedi, cezasını CHP’ye kestiler: Antalya’da ne oldu?

Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere Antalya’nın 19 ilçesinden 17’sini kaybeden AKP, yerel seçimde aldığı mağlubiyetin cezasını 15 gün önce seçilen CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’e kesti. Ancak o teleferiği Menderes Türel devralmış, Binali Yıldırım ise açmıştı. Üstelik "en ucuz teleferik" reklamlarıyla...

AKP Antalya’daki ölümlü teleferik faciasının faturasını CHP’ye kesti. KHK’lı ihraç hâkim Memiş Enes Gümüş’ün ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasına sebep olan teleferik kazasından 15 gün önce Kepez’e belediye başkanı seçilen CHP’li Mesut Kocagöz kazadan sorumlu tutularak tutuklandı. Daha önce AKP’den başkan yardımcısı, belediye meclis üyesi ve milletvekili adayı olan Mesut Kocagöz’ün tutuklanması 31 Mart belediye Başkanlığı seçiminde tarihi bir yenilgi alan AKP’nin yargı eliyle “intikam operasyonu” olarak görülüyor.

TUTUKLAMANIN FİTİLİNİ SARAY ATEŞLEDİ

Aslında Antalya’daki teleferik faciasından siyasi rant sağlanacağının ilk işareti Ankara’dan, Saray’dan geldi. Kazanın yaşandığı gün Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Oktay Saral bir X mesajı yayınlayarak “Bugün gerçekleşen teleferik faciasından sorumlu firmanın Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi olan ANET A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü’nü Kepez Belediye Başkanı seçilen CHP’li Mesut Karagöz’ün yaptığı anlaşılıyor. Şubat bakımları yapıldığı açıklanırken, Kepez’de seçim çalışması yürüten Mesut Bey’in bu halka bir özür ve açıklama borcu var. Şayet eğer bir ihmal söz konusu ise yargıdan önce kendisi vicdanı ile bir hesaplaşmaya gitmeli, Vatandaşlarımızın canı her türlü seçim çalışmasının üzerindedir.” dedi.

VALİ YAPTI, TÜREL DEVRALDI, BAŞBAKAN AÇTI

Antalya Tünektepe Teleferiği’nin projelendirilmesi Antalya Valiliği tarafından 2013’te dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak tarafından yapıldı. İl Genel Meclisi üyeleri ve Antalya protokolü temelini attı. 2014 yılında yasa değişikliği ile Antalya İl Genel Meclisi kapatılırken teleferik, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Antalya’nın 618 rakımlı noktası Tünektepe’ye yapılan teleferik 8 Kasım 2017’de TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası ve Makine Mühendisleri Odası tarafından ruhsatlandırıldı.

AKP’li Menderes Türel’in Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yapımı Anadolu Teleferik A.Ş. tarafından tamamlanan tesis 2017’de dönemin başbakanı AKP’li Binali Yıldırım tarafından açıldı. Belediyeye ait ANET A.Ş. tarafından işletilen tesisi AKP’liler “Türkiye’nin en ucuz teleferiği” reklamıyla tanıttı.

YARGI ELİYLE SİYASİ CEZA

31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AKP Antalya’da büyük bir yenilgi aldı. Büyükşehir belediyesi başta olmak üzere Antalya’nın 19 ilçesinden 17’sini kaybeden AKP, yerel seçimde aldığı mağlubiyetin cezasını 15 gün önce seçilen ve 12 gün önce mazbatasını alan CHP’li Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’e kesti. Kocagöz, “Taksirle Ölüme ve Yaralanmaya Neden olma” suçlaması ile tutuklandı. CHP’li Büyükşehir ve Muratpaşa Belediye Meclis üyesi Songül Başkaya, “Karar kesinlikle siyasidir” dedi.

BAKANLIK 15 GÜN ÖNCE DEMETİMİ ONAYLAMIŞ

Mega Tower A.Ş. ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi Anet A.Ş. arasında bakım ve onarım sözleşmesi yapılmış; yerel seçimlerden 15 gün önce denetim raporunun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğüne verildiği belirtilmiş.

BİLGİ ALACAĞIZ DİYE ÇAĞIRIP TUTUKLADILAR

Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, mahkemede yaptığı savunmada, “Ben bilgi alınacak diye adliyeye gelmiştim, böyle bir taleple karşılaşacağımı düşünmüyordum” dedi. 28 Kasım 2023 tarihinde Kepez Belediye Başkanlığına adaylık başvurusu yaptığı için Anet A.Ş yönetim kurulu başkanlığından ve genel müdürlüğünden istifa ettiğini anlatan Kocagöz, kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili bilgisinin olmadığını ifade etti.

AKP’DEN CHP’YE GEÇTİ CEZA KESİLDİ

Mesut Kocagöz 2014 yılına kadar Kepez Belediyesi’nin AKP’li başkanı Hakan Tütüncü’nün yardımcılığını yaptı. 2014-2019 arası AKP’den Kepez Belediye Meclis üyeliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclis üyeliği görevlerinde bulundu. 2019’da AKP’li Menderes Türel ile anlaşamayıp CHP’ye geçen Kocagöz, CHP tarafından Kepez Belediye Başkan adayı gösterildi. Kocagöz, 31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin uzun yıllar süren başkanlığına son vererek Kepez’e belediye başkanı seçildi.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com