P4x olarak bilinen Alejandro Caceres bir ülkenin internetini tek başına çökertti, sonra da ABD hükümeti tarafından işe alındı.
Kuzey Kore’nin internetini tek başına çökerten P4x’in, gerçek adıyla Alejandro Caceres’in, Apple News’de ilk kez gerçek kimliği açıklandı. P4x’in, her iki kolunda hacker dövmeleri, koyu kahverengi saçları, riske karşı toleranslı 38 yaşındaki Kolombiyalı-Amerikalı siber güvenlik girişimcisi Alejandro Caceres olduğu ortaya çıktı.
In 2022, we at WIRED told the story of P4x, a hacker who singlehandedly took down the entire North Korean internet.
Now he's revealing his name—Alejandro Caceres—and his strange experience since then: trying to teach the US military to be more like him. https://t.co/urNDXgwzHM
— Andy Greenberg (@agreenberg at the other places) (@a_greenberg) April 4, 2024
Diğer pek çok ABD’li hacker ve güvenlik araştırmacısı gibi Caceres de izinsiz giriş araçlarını çalmayı amaçlayan Kuzey Koreli casuslar tarafından kişisel olarak hedef alındı. Caceres bu hedef göstermeyi FBI’a ayrıntılı olarak anlattı, ancak hükümetten gerçek bir destek alamadı. Bu yüzden kendi işini kendisi halletmeye ve Kim Jong Un rejimine bir mesaj göndermeye karar verdi. Caceres o dönemde WIRED’a verdiği demeçte “Burada yapılacak en doğru şeyin bu olduğunu hissettim… Dişlerimiz olduğunu görmezlerse, gelmeye devam edecekler.” ifadelerine yer verdi.
Ocak 2022’nin sonlarında Florida kıyısındaki evinde tek başına, terlik-pijama giyerek ve mısır çerezleri atıştırarak çalışan P4x, dizüstü bilgisayarında bir dizi özel yapım program ve Kuzey Kore’de halka açık tüm web sitelerini aralıklı olarak çevrimdışı bırakan ve nihayetinde bir haftadan uzun süre kapalı tutan bulut tabanlı sunuculardan oluşan bir koleksiyon oluşturdu.
P4X TAKMA ADI
Bu mesajı Kim rejimine iletmek için bir çıkış noktası arayan Caceres, saldırısını gerçekleştirirken hikayesini WIRED‘a anlattı ve gerçek zamanlı olarak tüm bir ülkenin internetini tek başına çökerttiğine dair ekran yakalama videoları ve diğer kanıtları sundu. Caceres gerçek kimliğini açıklamadan hemen önce kendisi için P4x takma adını buldu. Caceres, ”Pax” olarak telaffuz edilen bu takma adla yalnızca Kuzey Kore’nin misillemesinden değil, aynı zamanda kendi hükümetinin suç teşkil eden bilgisayar korsanlığı suçlamalarından da kurtulabileceğini umuyordu.
P4X’İN ABD HÜKÜMETİ’NDEKİ ÇALIŞMALARI
Ancak Caceres, Kuzey Kore’ye yönelik siber saldırılarının ardından ABD hükümetinin kendisini yargılamak yerine işe almakla daha çok ilgilendiğini görünce şaşırdı. Hacker, sonraki yılın büyük bir bölümünü Amerika’nın devlet destekli bilgisayar korsanlığı kurumlarının gizli dünyasında geçirdi. Pentagon için çalışan aracı bir firma tarafından gayrı resmi olarak kabul edilen Caceres, tekniklerini üst düzey ABD savunma ve istihbarat yetkililerine sunmak üzere davet edildi. Yeni izleyicilerini etkilemek için tasarlanmış, gerçek yabancı hedefleri vuran uzun vadeli bir hack projesi yürüttü. Ve Savunma Bakanlığı yetkililerine, Kuzey Kore’yi tek başına vurması gibi, Washington’un yavaş ve riskten kaçınan siber savaş modelinden çok daha yalın, hızlı ve tartışmalı bir şekilde daha etkili olacak, ABD hükümeti onaylı bir siber saldırı yöntemi sundu.