Alin Ozinian’ın İçimizdeki Orkestra’sına deneme özel ödülü

8. Vedat Günyol Deneme Ödülleri’ni kazananlar açıklandı: Deneme Ödülü'nü “Gemilerle Seyahat Eden Sözcükler” ile Onur Çalı, Seçici Kurul Özel Ödülü’nü “İçimizdeki Orkestra” ile Alin Ozinian, Genç Deneme Yazarı Ödülü’nü ise “Evdeki Israr” ile Mehmet Özkan Şüküran aldı.

  • ü
  • 09 Nisan 2024
  • ü
  • Kültür

Vedat Günyol’un anısını yaşatmak ve onu yeni kuşaklara tanıtmak için düzenlenen Vedat Günyol Deneme Ödülleri, 2023 yılında gerçekleşen 8. edisyonuyla deneme türünün başarılı isimlerini tanıtmaya devam ediyor. Kartal Belediyesi öncülüğünde, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye PEN Yazarlar Derneği, Cumhuriyet gazetesi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı’nın desteği ile düzenlenen yarışmanın kazananları açıklandı.

44 deneme yazarının eserlerini gönderdiği yarışmanın Âdem Uçar, Adnan Özyalçıner, Arif Kızılyalın, Celal Ülgen, Esila Ayık, Halil İbrahim Özcan, Haydar Ergülen, Hürriyet Yaşar, Hüseyin Köse, Rengin Cemiloğlu, Tahir Şilkan, Uğur Kökden’den oluşan Seçici Kurulu’nun yaptığı değerlendirmenin sonucunda; Deneme Ödülü’ne Gemilerle Seyahat Eden Sözcükler ile Onur Çalı, Seçici Kurul Özel Ödülü’ne İçimizdeki Orkestra ile Alin Ozinian, Genç Deneme Yazarı Ödülü’ne ise Evdeki Israr ile Mehmet Özkan Şüküran layık görüldü.

Her yeni yılda başvuruda bulunan eserlerin yoğunluğunun ve kalitesinin arttığını ve deneme türünün yeniden canlandığını saptayan yarışmanın 8. Vedat Günyol Deneme Ödülü’nü, daha önce Vedat Günyol Deneme Ödülleri Genç Deneme Yazarı Ödülü’ne de layık görülen Onur Çalı, Gemilerle Seyahat Eden Sözcükler adlı eseriyle kazandı. Jürinin dikkatini toplumunun ekinsel birikimine getirdiği yorumlar, “dingin, soğukkanlı bir söylem”i ve Türkçesinin akıcı kıvraklığıyla çeken Çalı, ödülle ilgili düşüncelerini X hesabından yaptığı paylaşımda “Bugün birtakım çiçekli haberler alındı. Emeği geçen herkese bin teşekkür.” sözleriyle dile getirdi.

Hümanist tavrı, hayatı sorgulama cesareti ve özgürlüğün kolektif bir şekilde gerçekleşeceğine olan inancıyla jürinin takdirini toplayan Alin Ozinian İçimizdeki Orkestra ile Seçici Kurul Özel Ödülü’nün kazananı oldu. Ozinian, düşüncelerini X hesabından yaptığı “‘İçimizdeki Orkestra’ 8. Vedat Günyol Deneme Ödülleri Seçici Kurulu Özel Ödülü’ne layık görülmüş. Çok mutluyum. Kartal Belediyesi ,Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye PEN Yazarlar Derneği, Cumhuriyet Gazetesi ve İstanbul Atatürk Lisesi Mezunları Vakfı ve en çok da Vedat Günyol Deneme Ödülü Yürütme Kurulu ve Jurisine teşekkürler” paylaşımıyla ifade etti.

Seçici Kurul olaylara kurmacadan ziyade yaşantının ışığında bakmayı tercih ettiğini belirttiği Ozinian için “Yazar Alin Ozinian, alternatif yaşam biçimi ve kültürü başta olmak üzere, yakın siyasal tarihin madun ve maduniyet imgelerine arka çıkan hümanist tavrı ve hayatı sorgulama cesaretiyle, orkestra içindeki tekil seslerin melodisini en ışıklı sözcüklerle harmanlayıp besteleyebilme yeteneğiyle, özgürlüğün ancak başkalarıyla birlikte mümkün olabileceği inancına yaptığı güçlü kolektif vurguyla, en önemlisi de, yazılarında olaylara kurmacadan veya yapıntıdan ziyade yaşantının ışığında bakmaya çalışmasıyla dikkat çekici bir yazar olarak belirmektedir. Özinian, ayrıca baskılanmış dillerden Lanthimos sinemasının açtığı alternatif düşünme kanallarına; Yerevan’ın sahaflarından Ara Güler portresinin temsil ettiği entelektüel ve kültürel mirasa; unutulmuş an ve yaşam parçalarından Yeşilçam nostaljisine; kısaca, ‘ihtimallerin ümidinden’ ümitsizliğin yorgunluğuna dek uzanan çok geniş, zengin bir konu yelpazesi, engin bilgi birikimi, yeğin bir ilgi ve aydınca düşünme pratiğiyle, ‘İçimizdeki Orkestra’ başlıklı eseriyle 8. Vedat Günyol Deneme Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü’ne değer görülmüştür.” sözlerine yer verdi.

Denemelerindeki incelikli dili ve erkileyici anlatımıyla dikkat çeken Mehmet Özkan Şüküran ise Evdeki Israr adlı eseri ile Genç Deneme Yazarı Ödülü’ne layık görüldü. Genç yazar ödülle ilgili duygularını “Deneme kitabım Evdeki Israr ile Vedat Günyol Genç Deneme Ödülü’ne değer görüldüm. Otuzuncu yaşıma günler kala, son gençlik ödülü de denilebilir. Jüri üyelerine takdirleri için teşekkür ederim.” sözleriyle dile getirdi.

Şüküran, edebiyatın dünü ve bugüne olan hâkimiyetiyle yeterli kalmayıp geleceğe dönük meseleleriyle de ilgileniyor oluşu ve edebiyatla kurduğu yazıyı yurt edinen boyuttaki ilişkisiyle öne çıkıyor.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com