İslahiye Cezaevi’de işkence: Gardiyanlar Esat Oktay Yıldıran ile tehdit etti

İslahiye Cezaevi'nde iki siyasi tutuklu koğuş aramalarında işkence gördü. Gardiyanlar, tutukluları "Esat Oktay Yıldıran'ı tanıyor musunuz? Mehmet Ağar döneminden haberiniz var mı? Size işkencenin ne olduğunu öğreteceğiz" diyerek tehdit etti.

  • ü
  • 29 Mart 2024
  • ü
  • Gündem

Antep’in İslahiye ilçesindeki T Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu, siyasi tutuklulara yönelik hak ihlalleriyle yine gündemde. Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şube Eşbaşkanı avukat Yusuf Kartal ve ÖHD üyesi Yakup Doğan’ın anlatımına göre 26 Mart Salı günü yapılan rutin koğuş aramaları sırasında gardiyanlar siyasi tutuklulardan İlhami İşçi ve Uğur Ürün’ü ‘refakatçi’ olarak yanlarına aldı. Gardiyanlar bir koğuşta asılı bulunan çamaşır ipini toplaması için İlhami İşçi’ye talimat verdi. Daha önceki aramalarda koğuşlardaki çamaşır iplerinin toplatılmadığını hatırlatan İşçi’ye gardiyanlar, “Neyin yasak neyin serbest olduğunu senden mi öğreneceğiz lan” diye hakaret etti. Kendisine yönelik hakaretlere tepki gösteren İşçi ve duruma itiraz eden Uğur Ürün, gardiyanlar tarafından darp edilerek tek kişilik hücrelere konuldu.

Artıgerçek’den Sinan Şahin’in haberine göre, Avukat Yakup Doğan, siyasi tutuklulara yönelik işkencenin tek kişilik hücrelerde de devam ettiğini söyledi. Doğan, “Mahpuslar, koğuştan alınıp tek kişilik hücrelere götürüldükleri esnada koridorda bir kurum yetkilisi gardiyanların tuttuğu İlhami İşçi’nin yüzüne vuruyor. İki mahpus ayrı ayrı tek kişilik hücrelere konuluyor. Hücrede kamera olmadığı için işkence burada devam ediyor. İlhami’nin kafası hücredeki ranzaya vuruluyor” diye konuştu.

‘SİZE İŞKENCEYİ ÖĞRETECEĞİZ’

Cezaevi personelinin siyasi tutukluları Esat Oktay Yıldıran ve Mehmet Ağar ile tehdit ettiğini anlatan Doğan, “İlhami ve Uğur Ürün, ‘İnsanlık onuru işkenceyi yenecek’ sözleriyle tepkilerini dile getiriyorlar. Buna karşılık cezaevi personeli, ‘Siz işkencenin ne demek olduğunu bilmiyorsunuz. Siz Esat Oktay Yıldıran’ı duydunuz mu? Esat Oktay’ın yaptıklarını biliyor musunuz? Mehmet Ağar döneminden haberiniz var mı? Size işkencenin ne olduğunu öğreteceğiz’ sözleriyle tehdit ediyor” dedi.

‘ŞİKAYETÇİ OLURSANIZ DİSİPLİN CEZASI YERSİNİZ’

Olay günü akşamına kadar tek kişilik hücrelerde tutulan her iki tutuklunun daha sonra farklı bir koğuşa konulduklarını belirten Doğan, “Müvekkilim İlhami İşçi daha sonra revire çıkıyor. Yüzümdeki ve sırtındaki darp izlerini doktora gösteriyor. ‘Doktor hafif kızarıklık var’ deyip geçiştiriyor. Bu esnada başgardiyan aksi bir şey tutanağa geçirilmesin diye başlarında bekliyor. Cezaevi müdürü daha sonra müvekkilim İlhami İşçi’ye, ‘şikayetçi olursanız disiplin cezası yersiniz, şikayetçi olmazsanız olayı kapatırız. Sizi yine eski koğuşunuza göndeririz’ sözleri ile şikayetçi olmamaları yönünde baskıda bulunuyor” diye konuştu.

Suç duyurusunda bulunduklarını belirten Doğan, “Fiziksel darp işkence, tehdit bütün bunlar cezaevindeki kamera kayıtlarına yansıyor. Darp raporu var. Görüşme noktalarını tutanak altına aldık. Biz konuyla ilgili İslahiye Cumhuriyet Savcılığı’na bugün itibariyle suç duyurusunda bulunduk. Bu olayın takipçisi olacağız. Burada bir netice alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi düzeyinde bir hak arayışımız olacak” dedi.

‘İŞKENCEYE UĞRADIKLARI APAÇIK ORTADA’

ÖHD Antep Şubesi Eşbaşkanı avukat Yusuf Kartal da ailenin talebi üzerine dün cezaevinde tutuklu İhami Işçi’yi ziyaret ettiklerini anlatarak, “İşçi’nin yüzünde ve vücudunda çok belirgin darp izleri vardı. İşkenceye uğradıkları apaçık ortaydı. Özellikle İslahiye Cezaevi bu konuda çok sorunlu bir yer. Daha önce de işkence iddiaları vardı. Halen devam eden iddialar bunlar. Buna karşı bir reaksiyon alınması gerekiyor” diye konuştu.

 

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com