OpenAI’ın geçen ay tanıttığı üretken yapay zekâ modeli Sora’yla üretilen ilk filmler paylaşıldı.
OpenAI’ın geçtiğimiz ay tanıttığı Sora ile üretilen ilk videolar yayımlandı. Yazılı komutları gerçekçi ve yaratıcı sahnelere dönüştürebileceği duyurulan üretken yapay zekâ aracı, platformun yeteneklerini deneyimleyebilmeleri için bir grup görsel sanatçının ve yönetmenin erişimine açıldı. Sanatçıların, Sora ile olan tecrübelerinin sonuçları yayımlanmaya başladı.
Sora kullanılarak üretilen düzinelerce video paylaşılmış olsa da, OpenAI dışında birileri ilk kez içerik oluşturmak için bu platformu kullanmış oldu. Sora’nın tüm yeteneklerinden yararlanarak gerçekçi ve sürrealist eserler meydana getiren sanatçılar, müzisyenler, yönetmenler ve yapım şirketleri yapay zekâ aracı ile olan deneyimlerini ve yorumlarını kamuoyu ile paylaştı.
Sora for artists and filmmakers: https://t.co/Ysx3rGElxt pic.twitter.com/VJtnXk2E6U
— Greg Brockman (@gdb) March 25, 2024
En çarpıcı videolardan biri Toronto merkezli prodüksiyon şirketi Shy Kids’ten geldi. Kafasının yerinde sarı bir balon olan bir adama odaklanan kısa film Air Head‘i hazırlayan şirket, bu tema üzerine bir dizi Sora klibini bir araya getirerek anlatısal bir seslendirme yaptı. Bu deneme Sora’nın karakter tutarlılığı konusunda bazı sınırlamaları olduğunu da gösterdi, ancak bu durumun platform resmi olarak piyasaya sürülmeden önce düzeltilmesi bekleniyor.
Sora’nın tamamen sürreal olan şeyleri üretebilmesinin heyecan verici olduğunu vurgulayan şirket “Şimdi bir zamanlar imkânsız olduğunu düşündüğümüz hikâyelerimizi geliştirme imkânımız var. Bu soyut ekspresyonizmin yeni dönemi. Sonunda dünyanın her yerinden paylaşma hevesiyle beklettiği hikâyeleri olan insanlar, içlerinde olanı dünyaya gösterme şansına sahip.” yorumunda bulundu.
Multidisipliner sanatçı Paul Trillo, video üretiminde üretken yapay zekâ araçlarının kullanılmasının para, zaman, yetenek gibi sınırlayıcı etkenlere takılmadan fikir geliştirilmesinin önünü açtığını belirtti. Sanatçı ayrıca, eskiyi taklit etmek yerine yeni ve imkânsız fikirlere odaklanılarak Sora’dan maksimum verim elde edileceğini vurguladı.
Sora üretken yapay zekâ kullanarak video üretebilen ilk model olmasa da, tek bir yazılı komuttan daha uzun ve daha sürükleyici klipler oluşturarak videoda yapay zekâ kullanımını yeni bir seviyeye taşımış gibi görünüyor. Benzerlerine fark atan OpenAI, bu başarının temelinde hesaplama gücü ve eğitim süresinin yattığını söylüyor. Bu durum Sora’nın sanatçıların dikkatini çekebilmesini sağlıyor.
Tüm bu gelişmeler Sora’yı eğitmek için kullanılan kaynak materyal, platformun deep fake videoları oluşturmak ve dezenformasyonu yaymak için kullanılabileceği konusundaki endişeleri de beraberinde getiriyor.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
OpenAI Şubat ayında yaptığı açıklamada Sora’nın potansiyel risk ve tehditleri araştıran “kırmızı ekip” isimli bir grup uzman tarafından test edildiğini duyurmuştu.