Berlin’in tekno müzik sahnesi UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alındı.
Berlin’in tekno müzik sahnesi, şehrin kültürel kimliğine katkı sağladığı için, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne eklendi. Berlin tekno camiasının uzun yıllardır yürüttüğü kampanya başarıya ulaşırken şehrin tekno müzik bileşenlerini bir araya getiren Berlin Clubcommission bu gelişmeyi “bir dönüm noktası” olarak değerlendirdi.
Konuyla ilgili DW’ye (Deutsche Welle) konuşan Clubcommission yönetim kurulu üyesi Lutz Leichsenring, “Bu karar kulüp kültürünün korunmaya ve desteklenmeye değer değerli bir sektör olarak tanınmasını sağlamamıza yardımcı olacak.” dedi.
Sanat, müzik, inançlar, mutfak, dans gibi birçok kültürel geleneğin korunmasını ve desteklenmesini amaçlayan ve 2003 yılında oluşturulan bu liste, daha çok Malavi Mwinoghe dansı ve Slovakya gayda kültürü gibi daha geleneksel kültürel faaliyetlere veriliyor. Ancak, Hindistan’ın Kumbh Mela Festivali’ni gibi ögelerin listede yer alması, Berlin tekno camiasının önde gelenlerini harekete geçirdi.
🥳 WE DID IT!#Techno Culture in #Berlin is now officially recognized as @unesco_de #IntangibleCulturalHeritage!
Thanks to all cultural creators who shaped this #culture. This is a major milestone & our joy is beyond words!
•#ravetheplanet #ImmateriellesKulturerbeDeutschland pic.twitter.com/SWhZMxkXfI
— RAVE THE PLANET (@ravetheplanet) March 14, 2024
Elektronik müzik kültürünü destekleyen ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Rave the Planet, tekno kültürün ülkenin listesine eklenmesi için Kasım 2022’de başvuruda bulunmak da dahil olmak üzere, tekno kültürü ve müziği için pek çok çalışma yürütüyor.
Bu yeni gelişme karşısında kuruluş mutluluklarını X hesaplarından yaptıkları bir paylaşımla dile getirdi. Rave the Planet, paylaşımda “Berlin’in tekno kültürünü şekillendiren ve bu kültüre katkıda bulunan tüm kültür yaratıcılarına teşekkür ediyoruz. Bu bir dönüm noktası ve sevinçimiz karşısında kelimeler kifayetsiz.” sözlerine yer verdi.
Üretimini Berlin’de sürdüren DJ ve müzik yaoımcısı olan ve teknoyu Berlin’in temel bir parçası olarak gören Peter Kirn, şehirdeki tekno kültürünü “Diğer şehirlerde insanlar gerçekten sert ya da tuhaf, sentezleyicilerle (synthesizer) ve bozuk davul makineleriyle dolu bir müziği kabul etmezler. Bırakın öğle yemeğini, bir kulüpte en yoğun saatlerde bile bunu çalamazsınız. Ama burada öğle yemeğinde bunları çalmak tamamen kabul edilebilir.” sözleriyle anlattı.
Bu durumun gelişiminde Berlin’in hoşgörülü bir yer olarak doğal bir çekim oluşturmasının etkisini vurgulayan Kirn, tekno kültürünün ötekileştirilen insanlar için bir sığınak haline geldiğini ifade etti.
Almanya’nın somut olmayan kültürel miras listesine tekno sahnesiyle birlikte aralarında meyve şarabı ve dağcılığın da yer aldığı beş kültür daha eklendi. Bavyera’da Kirchseeoner Perchtenlauf olarak bilinen ve katılımcıların tüylü canavarlar gibi giyindiği bir geçit töreni de ülkenin Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde yerini aldı.