Avrupa Birliği, yaklaşan kıtlığı önlemek için, bu hafta sonu Kıbrıs'tan Gazze'ye insani yardım götürmek üzere bir deniz koridoru açacağını duyurdu.
Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim 2023’te saldırı düzenlemesinin ardından çatışmalar giderek büyüyor. İsrail misilleme olarak Gazze’deki sivilleri vuruyor. Gazze’deki siviller binlerce can kaybı verdi. Filistin genelinde büyük göçler, elektrik kesintileri ve kıtlık giderek artıyor.
Avrupa Birliği (AB), Gazze’de ölümlere sebep olmaya başlayan büyük bir kıtlığın gelmesinden korkuyor. Bu yüzden hafta sonu deniz yoluyla insani yardım sevkiyatı hazırlıklarına başlıyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, yardım sevkiyatlarının kalkış noktası olan Kıbrıs’ın Larnaka Limanı’ndaki liman tesislerini gezdikten sonra gazetecilere konuştu.
Von der Leyen açıklamasında “Koridorun açılmasına artık çok yakınız, belki de bu Pazar günü. Bugün ilk pilot operasyonun başlatılacağını görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Bugün Gazze’de insani bir felaketle karşı karşıyayız ve Filistin’deki masum sivillerin yanındayız.” sözlerine yer verdi.
İspanyol arama kurtarma ekibi Open Arms tarafından işletilen bir geminin, yine bir yardım kuruluşu olan World Central Kitchen tarafından sağlanan yiyecekleri alarak Cumartesi günü yola çıkması bekleniyor.
AB, sevkiyatların 210 deniz mili uzaklıktaki Gazze’ye gideceğini söyledi, ancak nereye ineceklerini veya boşaltacaklarını ya da yiyeceklerin nasıl dağıtılacağını açıklamadı. Hafta sonu yapılacak sevkiyatlar ile Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Perşembe gecesi Joe Biden tarafından açıklanan Gazze açıklarında bir yüzen iskele inşa etme planı arasındaki bağlantı henüz netlik kazanmadı.
Von Der Leyen, Larnaka’daki konuşmasında ABD’nin planından bahsetmezken, ABD Başkanı da Kongre’de yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında bu hafta sonu yapılması planlanan teslimatlardan bahsetmedi.
Cuma günü ABD, AB ve yapılacak yardıma katılan diğer ülkeler, Kıbrıs tarafından Kasım ayından bu yana geliştirilen Amalthea Girişimi adlı bir öneri etrafında şekillenen deniz yardım koridorunu desteklediklerini resmen açıkladılar.
Avrupa Komisyonu, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Kıbrıs, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve ABD tarafından imzalanan açıklamada “İnsani yardımın doğrudan deniz yoluyla Gazze’ye ulaştırılması karmaşık olacaktır ve ülkelerimiz yardımın mümkün olduğunca etkili bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için çabalarımızı değerlendirmeye ve ayarlamaya devam edecektir” denildi.
Yapılan açıklamada, Biden tarafından duyurulan yüzen iskele planına dikkat çekildi ancak bunun diğer ülkelerin çabalarıyla nasıl entegre edileceği açıklanmadı. Yardım çalışanları, ABD’nin iskele planını eleştirerek, bunun birkaç hafta içinde faaliyete geçirilemeyeceğini, bunun da kıtlık karşısında ölümcül bir süre olduğunu belirttiler. Ayrıca yardım çalışanları, bu projenin şu anda yardım teslimatlarını engelleyen dağıtım ve güvenlik sorunlarını da çözmediğini belirttiler.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İngiltere’nin deniz koridoru planının bir parçası olduğunu doğruladı. “İsrail’i, ihtiyacı olanlara yardım ulaştırmanın en hızlı yolu olarak Gazze’ye daha fazla kamyon girmesine izin vermeye çağırmaya devam ediyoruz” diyen Cameron, Benjamin Netanyahu’nun geçiş noktası açma çağrılarına kulak asmamasının “inanılmaz derecede sinir bozucu” olduğunu söyledi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Hafta sonu yapılan ilk sevkiyatların ayrıntıları güvenlik nedeniyle gizli tutuldu.