Schengen vizesi ile ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Schengen vizesine kolaylaştırma getiren gelişmelere ilişkin, “Son iki yıldır en yoğun çalıştığımız, Yönetim Kurulu Üyelerimizin ilgili bakanlıklarla en çok istişare ettiği, pek çok Avrupa ülkesinin misyon temsilcilikleriyle görüşmeler gerçekleştirdiğimiz vize sorunuyla ilgili yaşanan bu gelişmeyi olumlu olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRSAB’dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bağlıkaya, Schengen vize sürecindeki kolaylaştırmayla ilgili Avrupa Komisyonu’nun 15 Temmuz 2025 tarihli uygulama kararı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Bağlıkaya, kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı ve TÜRSAB’ın yoğun girişimleri neticesinde alındığını ve vize süreçlerinde belli bir rahatlama yaratacağını vurgulayarak, “Son iki yıldır en yoğun çalıştığımız, Yönetim Kurulu üyelerimizin ilgili bakanlıklarla en çok istişare ettiği, pek çok Avrupa ülkesinin misyon temsilcilikleriyle görüşmeler gerçekleştirdiğimiz vize sorunuyla ilgili yaşanan bu gelişmeyi olumlu olarak değerlendiriyoruz. Ancak vize randevularında yaşanan sorunlar ise devam ediyor. Bu soruna yönelik de adımlar atılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kararı “vize sıkıntısını azaltacak bir adım” olarak tanımlayan Bağlıkaya, Schengen vizesinde en büyük sorunun randevu olduğunu, bu noktada seyahat acentelerinin değil, aracı kuruluşların sorgulanması gerektiğini kaydetti.
Bağlıkaya, vize randevusu alma sürecindeki sıkıntıların giderilmesi için de benzer bir hassasiyet beklendiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Genellikle ilgili ülkelerin belirledikleri aracı kuruluşlar üzerinden yürütülen randevu süreçleri aylara yayılabiliyor ve gerek vatandaşlarımız gerekse seyahat acentelerimiz bunun sonucunda büyük mağduriyetler yaşayabiliyor. Bu noktada aracı kuruluşların kontrol ve denetimi büyük önem arz ediyor. Ayrıca, vize randevusu hizmetinin az sayıdaki aracı kuruluş tarafından veriliyor olmasının yol açtığı tekelleşmenin de önüne geçilmesi gerekiyor. Vize randevu alımları noktasında yeni düzenlemeler yapılmasının kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. Vize randevularının fahiş fiyatlara satılması ve vize randevularının adil şekilde dağıtılması sağlanmazsa sorunun ana kaynağı göz ardı edilmiş olur.”