Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın X hesabından paylaştığı fotoğrafında çalışma masası dikkati çekti. Masada fesih kararı alan PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Kurtuluş ve Özgür Yaşamı İnşa” kitabının olması gündem oldu.
MHP’li Feti Yıldız, “Vicdan en büyük terazidir o asla yanlış tartmaz” notuyla makam odasından bir fotoğraf paylaştı. Yıldız’ın masasında Öcalan’ın 2013-2015 arasında yürütülen çözüm sürecine dair yayımlanan “Demokratik Kurtuluş ve Özgür yaşamı inşa/ İmralı Notları” kitabının olduğu görüldü. Yıldız’ın masasındaki kitaplar sosyal medyada tartışılmaya başlandı.
Öcalan’ın söz konusu kitabı için 2016’ta toplantma kararı alınmıştı. Yıldız’ın masasındaki kitabın, print edilmiş bir şekilde ciltlenmiş bir versiyon olduğu görüldü.
2013 ve 2015 yılları arasında Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerin ve gönderilen mesajların derlenmesiyle oluşturulan “Demokratik Kurtuluş ve Özgür yaşamı inşa/ İmralı Notları” kitabı, Kasım 2015 tarihinde Almanya’da, Mezopotamya Yayınevi tarafından yayınlandı.
İlk bölümde BDP ve HDP heyetlerinin 3 Ocak 2013 ile 14 Mart 2015 tarihleri arasında İmralı Adasında yapılan görüşmelerin kayıtları ile başlayan kitap, ikinci bölümde Öcalan tarafından verilen mesajlarla devam ediyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yaptığı çağrıyla başlayan, iktidarın “Terörsüz Türkiye”, DEM Parti’nin ise “Barış ve Demokratik Toplum” olarak nitelendirdiği süreç, örgütün silah bırakma töreniyle yeni bir eşik atlamıştı. Süleymaniye’de 11 Temmuz’da, uluslarararası medya ve gözlemcilerin yanı sıra çok sayıda siyasetçi, aydın, gazeteci ve yazarın katılımıyla, kendilerini “Barış ve Demokratik Toplum Grubu” olarak tanıtan ilk PKK’lı grup, silahları yakarak imha etmişti. Silahların bırakılmaya kademeli olarak devam edeceği belirtilirken, PKK’nın bu adımının ardından Meclis’te komisyon kurulacağı açıklanmıştı.
Vicdan en büyük terazidir o asla yanlış tartmaz. pic.twitter.com/zT04qAYJW0
— Feti Yıldız (@YildizFeti) July 18, 2025
Masada ayrıca Stefan Zweig’ın Vicdan Zorbalığa Karşı kitabı da görülüyor. Yazar tarafından Jean Calvin, kendi dogmalarını sert şekilde topluma dayatan, önüne çıkan rakipleri ve çatlak sesleri sertlik ve zorbalıkla susturan bir kişi olarak ele alınıyor ve sert şekilde eleştiriliyor. Buna karşılık Jean Calvin’e karşı çıkan Sebastian Castellio, hoşgörünün, düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli bir temsilcisi olarak yüceltiliyor. Jean Calvin’in Miguel Servet’i sapkınlıkla suçladığı, bu suçlama neticesinde Miguel Servet’in diri diri yakıldığı, Sebastian Castellio’nun ise bu idamı “Bir insanı yakmak, öğretiyi savunmak anlamına gelmez; bir insanı öldürmek anlamına gelir” sözleriyle eleştirdiği anlatılıyor. Kendi açıklamasına göre yazar, Jean Calvin’e karşı hakkaniyetli davranmayı ve Kalvinizmin ilk hoşgörüsüz hâli ile çağdaş Kalvinistler arasındaki farkı göstermeyi amaçlıyor.