Merakla beklenen PKK’nin silah bırakma törenine farklı çevrelerden onlarca siyasi parti, dernek, sivil toplum ve hukuk örgütünün davet edildiği belirtildi. Davet edilenler listesinde CHP, TİP, Vatan Partisi, TÜSİAD, MÜSİAD, Türk-İş de bulunuyor.
Mayıs ayında 12. Kongresi’ni toplayan PKK, fesih ve silah bırakma kararı almıştı. Kararın üzerinden yaklaşık 3 ay geçmiş olmasına karşın sürece ilişkin herhangi bir somut bilgi paylaşılmadı.
Geçtiğimiz hafta bir grup PKK’lının “iyi niyet göstergesi” olarak Süleymaniye’de basına açık törende silah bırakacağına dair iddia gündeme geldi.
PKK’nın önümüzdeki hafta sonuna kadar Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) tören gerçekleştireceği ve törenin farklı çevrelerden onlarca siyasi parti, dernek, sivil toplum ve hukuk örgütü tarafından takip edileceği belirtildi.
Tören için davetiye gönderilen ve temsilci göndermesi beklenen kuruluşlar arasında TÜSİAD başta olmak üzere STK’ların ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen sendikaların da olması dikkat çekti.
Mezopotamya Ajansı’ndan Azad Altay’ın aktardığına göre Abdullah Öcalan’ın PKK’ya yeni bir çağrıda bulunacağı ve hemen akabinde PKK’dan bir grubun silah bırakma töreni gerçekleştireceği öne sürüldü.
PKK yönetici kadrosundan isimlerin de içerisinde yer alması beklenen grubun, töreni tam olarak hangi tarihte gerçekleştireceği bilinmiyor. Ancak törenin önümüzdeki hafta sonuna kadar gerçekleşmesine kesin gözüyle bakıldığı belirtiliyor.
DEM Parti’nin de törene dair duyuruda bulunduğu ve taraflarınca yapılacak organizasyonla, törene farklı çevrelerden onlarca siyasi parti, dernek, sivil toplum ve hukuk örgütü temsilcilerinin götürüleceğini bildirdiği aktarıldı. Ayrıca töreni takip etmek isteyen gazetecilere de çağrı yapıldığı ifade edildi.
Tören için davetiye gönderilen ve temsilci göndermesi beklenen siyasi parti, insan hakları ve hukuk örgütleri, dernek, sivil toplum örgütler şöyle:
Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Yeşil Sol Parti, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Halkevleri, Sol Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, CHP, Vatan Partisi.
Kürdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK), Partiya Azadî, Hereketa Azadî, Devrimci Demokratik Kürt Derneği (DDKD), KDP-Bakur.
Kürt coğrafyasındaki barolar, Asrın Hukuk Bürosu, Türkiye Barolar Birliği (TBB), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Uluslararası Af Örgütü, Barış Vakfı, İnsan Hakları Derneği (İHD), Barış İçin Toplumsal Girişim, Hak ve Adalet İnsiyatifi, Barış İçin Sanat İnsiyatifi, MAZLUMDER.
Sendikalar, patron örgütlenmeleri, dernekler…
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), HAK-İŞ Konfederasyonu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİAD), Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernegi (GÜNSİAD), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Doğu ve Güneydoğu İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Türkiye Belediyeler Birliği, Barışa İhtiyacım Var İnisiyatifi, Cumartesi Anneleri, Roboskî Aileleri, 10 Ekim Aileleri, Suruç Aileleri ve Gezi Aileleri.
Özgür Kadın Hareketi, Barış Anneleri, feminist örgütler, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Türkiye Alevi Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi (AKD), Şêx Seîd Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Demokratik İslam Kongresi (DİK), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), 78’liler Girişimi.
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile Demokratik Birlik İnisiyatifi’nden bazı eş genel başkanlar ve eş sözcülerin törene katılacağı belirtildi.
Öte yandan haberde, “Süryani, Ermeni, Çerkez, Arap, Laz ve Azeri halklarından çok sayıda temsilcisinin de töreni izleyecekler arasında yer alacağı öğrenildi. Yanı sıra 100’ü aşkın gazeteci, aydın, yazar ve insan hakları savunucusu töreni doğrudan takip edecek” denildi.