PKK’nın ‘silah bırakma’ kararı hakkında DEM Parti yer ve zaman verdi

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, sürece dair önümüzdeki günlerde önemli adımlar atılacağını ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde kongre kararlarının uygulanacağını belirtti.

  • ü
  • 03 Temmuz 2025
  • ü
  • Politika

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin genel merkezde basın toplantısı düzenledi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, sürece dair önümüzdeki günlerde önemli adımlar atılacağını ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde kongre kararlarının uygulanacağını belirtti.

‘BARIŞ OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ’

MYK’de konuşulan konulara işaret eden Ayşegül Doğan, toplantıda Türkiye’nin demokratikleşmesi ve barış meselesini konuştuklarını, ikisini ayrılmaz parçalar olduğunu belirtti. Ayşegül Doğan, “Çünkü biliyoruz ki Türkiye barışını sağlayamazsa demokratikleşemez” dedi.

‘YENİ BİR AŞAMAYA GEÇİYORUZ’

Toplantıda Mecliste kurulması planlanan komisyon ile ilgili de tartıştıklarını söyleyen Ayşegül Doğan, “Artık yeni bir aşamaya geçmek üzere olduğumuzdan söz edebiliriz. Bu yeni aşamanın çeşitli ayaklarından bahsedebiliriz. Bu açıklamanın bir ayağı tabii ki Mecliste kurulması beklenen komisyon. Bu komisyonla ilgili görüşmeler, bu komisyonun nasıl çalışacağına ilişkin siyasi partilerin beklentileri ve bu farklı beklentiler talepler arasındaki konsensüs arayışı. Bu aşama önemli bir aşama” diye konuştu.

‘YASALAR GÜÇLENDİRİLMELİ’

Ayşegül Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclisteki komisyona ilişkin bir konsensüsün oluştuğunu hep birlikte görüyoruz hem toplumsal olarak böyle bir konsensüs var hem siyasi partiler arasında buna dönük bir mutabakat olduğunu görüyoruz. Bir komisyon fikri, bundan sonrasına dair yapılacaklara ilişkin çok önemli bir rol üstlenebileceği için önemli. Bu ayağının güçlendirilmesi gerekir. Hukuki birtakım hazırlıklarla güçlendirilebilir, yasal birtakım hazırlıklarla güçlendirilebilir.

‘MUTABAKATI ÖNEMSİYORUZ’

Toplumsal mutabakat, yani toplumsal meşruiyet açısından çok önemli bir konudur. Bu nedenle, bizim temennimiz komisyonun yasal bir düzenlemeyle kurulmasıdır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, bu konuda siyasi partiler arasında oluşacak mutabakatı önemsiyoruz. Siyasi partiler arasında oluşacak konsensüsü önemsiyoruz”

‘TOPLUM DAHİL EDİLMELİ’

Evrensel’in aktardığına göre; “Toplumun en geniş kesimlerine ulaşmaktan bahsediyoruz” diyen Doğan, “Yani gerektiğinde komisyon böyle bir usule karar verirse birtakım görüşmeler yapabilir. Gerektiğinde uzmanlardan konuya dair raporlar isteyebilir. Gerektiğinde belgeler isteyebilir. Karar alma süreçlerinde ya da karar tavsiye etme süreçlerinde toplumun farklı düşünen veya bugüne kadar barış ve demokrasi konusunda çalışmaları olan kesimlerin katkısını alabilecek mekanizmayı da kurmamız lazım.

Partimiz açısından vazgeçilmez ilkelerden biri de çoğulculuk ilkesi. O yüzden toplumsal ayağının güçlü olması gerektiğini ve toplumda kurulacak mekanizmalarla bu alt komisyon olabilir. Başka formülasyonlar olabilir ama bir şekilde o komisyona ulaşması ve değerlendirilmesi bizim açımızdan önemlidir. Yine komisyona Mecliste grubu bulunan partilerin yanı sıra grubu bulunmayan partilerle ilgili ne yapılabileceği, onların katılımının nasıl sağlanacağı, görüş ve önerilerinin desteklerinin nasıl alınacağı da komisyon açısından önemli olacak” şeklinde konuştu.

‘KONGRE KARARINA UYGUN YAPILACAK’

Silah bırakmaya dair açıklamalarda bulunan Doğan, “Yeni aşamaya geçişte bizimle paylaşılan bilgilere göre önümüzdeki bir hafta içerisinde birtakım adımlarla birlikte tarihsel bir ana hep birlikte tanıklık edeceğiz. Yine bizimle paylaşılan bilgilere göre mekansal olarak da çok söz ediliyor, buna ilişkin pek çok haber var. Bunları doğrudan teyit etme imkanımız yok. Ancak tarafların yapacağı açıklamalarla netleşecek. Biz DEM Parti olarak bizimle paylaşılan bilgileri paylaşabiliriz. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminde olması planlanan bir tarihsel adım. Bu adım da kongre kararlarının gereğine uygun bir şekilde bir yapılacak” dedi.
“Daha somut ve güçlü adıma ihtiyaç duyulan bir aşama”

Sürecin önemli aktörlerinden birinin de DEM Parti olduğunun altını çizen Doğan, bu konuya dair birtakım hazırlıklarda bulunduklarını belirtti: “Hiç kimse sürecin geldiği noktayı bir rehavet anı olarak değerlendirilmemeli. Daha fazla sorumluluk yükleyen; daha fazla somut ve güçlü adıma ihtiyaç duyulan bir aşamaya doğru ilerliyoruz. O yüzden diyoruz ki Genel Kurul kapanmadan Meclis çalışmalarına ara vermeden ve en hızlı şekilde efektif biçimde komisyonu kuralım ve komisyon çalışmalarına devam etsin.

SİYASİ VE HUKUKİ ZEMİN TALEBİ

Bunun yankısı ve karşılığı ancak siyasi ve hukuki zeminle mümkün olabilir. Şimdi yapılması gereken bir karar ve irade ile bu dönemde tekrar ediyorum rehavet yerine daha çok çalışmak barış ve demokratik toplum sürecini bu gelişmeler karşısında hedefine ulaşabilmesi için daha çok sorumluluk üstlenmektir. Bu gelişmeler karşısında daha çok sorumluluk üstlenmezsek, bu süreci kalıcı hale getirme konusunda zorluklar yaşayabiliriz.”

PKK NE ZAMAN SİLAH BIRAKCAK?

Ayşegül Doğan, açıklamasının ardından gazetecilerin, “Silahsızlanma süreci öncesi Abdullah Öcalan’dan bir mesajın gelip gelmeyeceği ile yine silah bırakmanın nerde olacağına” dönük sorulara cevap verdi. Doğan, “Doğrudan taraflarının açıklaması yapması gerekiyor. Ama devlet yetkilileri ve örgüt yöneticilerinin açıklamalarından ve bizimle paylaşılan bilgilerden süzülen yeni aşamaya ilişkin gelişme şudur; önümüzdeki hafta bu kongre kararlarına uygun yani silahsızlanmayla ilgili bir gelişme bekliyoruz. Hangi gün olacağı henüz net değil” dedi.

‘SAYIN ÖCALAN’DAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ’

Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Irak Kürdistan Bölgesi’nde olacağı tarafımızla paylaşılan bilgi. Erbil mi Süleymaniye mi şu anda netleşmiş değil. Ama fark etmez hangi şehir değil. Önemli olan böyle tarihsel bir ana yaklaşmamız. Önemli olan bu süreçte artık yapılması gerekenlerin tüm taraflar açısından yapılması ve bunun çatışmasızlık halinin kalıcı bir hale getirilmesi. Yine savaşın son bulması, silahların tümden devre dışı bırakılması için gereken neyse artık onun yapılması. Şimdi Sayın Öcalan’dan da birkaç gün içinde bu konuya dair bir açıklama gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
“Görüntülerin servis edileceğine dair bilgimiz yok”

Doğan, silah bırakmaya dair törenin yapıldığı ve görüntülerin yarın servis edileceğine dair bir bilgilerinin olmadığını da belirterek, “DEM Parti kaynaklarına dayandırılan bilgiyi DEM Parti olarak teyit etmediğimizi söylemek istiyorum. Bizim kaynaklara dayandırılmış bir bilgi yok. Çünkü bizim böyle bir bilgimiz yok. Sanırım bizde ki bilgi anlaşıldı. Biz bu gelişmeyi önümüzdeki bir hafta içinde bekliyoruz. Birkaç gün içinde de Sayın Öcalan’dan konuya ilişkin bir açıklama ve mesaj gelmesini bekliyoruz” diye kaydetti.

Doğan, mesajın görüntülü olup olmayacağına dair ellerinde bir bilgi olmadığını ancak görüntülü olmasını temenni etiklerini de söyledi. Doğan, toplumun da böylesi bir beklenti içinde olduğunu ve sürece katkı da sunacağını kaydetti.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER