ATO Başkanı Gürsel Baran
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını söyledi.
ANKA’nın haberine göre, işletmelerin, kamu ücret politikasının kamuoyunda yüksek ücret beklentisi oluşturması nedeniyle istihdam, vergi ve diğer yükler nedeniyle zorlandığını ifade eden Baran, “İstihdam yükü sadece üç beş çalışanı olan işletmeler için değil, büyük işletmeler için de sorun. Mevcut koşullar, işletmelerin karlılık oranlarını düşürmüş durumda. Son birkaç yılda, çalışanlarımıza ödediğimiz ücretler fahiş düzeyde arttı. Dile getirilen rakamlar, işletmelerin ödeyebileceği rakamlar ne yazık ki değil” dedi.
Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörleri başta olmak üzere üretim yapılan sektörlerde sıkıntılar yaşandığını anlatan Baran, “İşletmelerimiz üretim maliyetleri yüksekliği nedeniyle fabrikalarını başka bir ülkeye taşımayı düşünüyor. Böyle giderse ülkemiz yatırım açısından cazibesini ne yazık ki kaybedecek” diye konuştu.
Baran, kıdem tazminatı yükünün de işletmeleri etkilediğini ifade ederek, “Kıdem Tazminatı Fonu en verimli haliyle kurulmalı ve işletmeler yılda bir kez fona aktaracakları kıdem tazminatı bedeliyle, birikmiş yükten kurtarılmalı” dedi. Baran, yatırımları arttırmaya yönelik farklı teşvik ve desteklerin hayata geçirilmesi gerektiğini de kaydetti.
Baran, yüksek faiz ortamı, finansmana erişimde yaşanan sıkıntılar, işletme sermayelerinin erimesi ve nakit akışının bozulmasının, iş dünyası üzerinde oluşturduğu baskının, iflas ve konkordato ilanlarına yol açtığını ifade ederek, “Bu yılın ilk beş ayında mahkemelerce verilen korkordato geçici mühlet kararı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 97 oranında arttı” dedi.
Baran, diğer yandan konkordato uygulamalarında bazı sıkıntılar yaşandığını da belirterek, “Sistemin tam oturmamış olması nedeniyle işletmeler kolaylıkla konkordato ilan ederek, koruma kalkanı altına giriyor. Bir şirket konkordato ilan ettiğinde o şirketten alacağı olan onlarca şirket tahsilat yapamıyor, batma noktasına geliyor. Sistem zincirin ilk halkasını korurken, diğer halkalar sırasıyla batışa doğru ilerliyor. Konkordato sistemi bu haliyle, faydadan çok zarar doğuruyor. Sistemin bir an önce yeniden ele alınması, işletmelerimiz için ve ekonomimiz için şarttır” ifadelerini kullandı.