Leman çizeri Doğan Pehlevan tane tane anlattı: Hakaret yok, öğrendiğimiz ilk kural dinle alay etmemektir

Leman dergisinde Hz. Muhammed ve Hz. Musa’ya hakaret içerikli karikatürü çizdiği iddiasıyla gözaltına alınan karikatürist Doğan Pehlevan’in emniyet ifadesi ortaya çıktı.

  • ü
  • 02 Temmuz 2025
  • ü
  • Gündem

Mizah dergisi LeMan’a Hz. Muhammed’e yönelik karikatür yayımlandığı iddiası üzerine “dini değerleri alenen aşağılama” suçundan başlatılan resen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Gözaltına alınan 4 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Öte yandan; Leman dergisinde Hz. Muhammed ve Hz. Musa’ya hakaret içerikli karikatürü çizdiği iddiasıyla gözaltına alınan karikatürist Doğan Pehlevan’in emniyet ifadesi ortaya çıktı. Pehlevan, “Karikatürün yayımlanmasında yetkili kişi, yayın yönetmeni Tuncay Akgün’dür. Onun onayı olmadan karikatür yayımlanmaz. Eğer gönderilen karikatürde bahsedildiği gibi bir sorun olsaydı, Tuncay Akgün kesinlikle yayına izin vermezdi” dedi.

‘ÖYLE OLSAYDI YAYIN YÖNETMENİ TUNCAY AKGÜN İZİN VERMEZDİ’

İşte, karikatürist Doğan Pehlevan’in emniyet ifadesi:

“Benim, Leman dergisinde sorumlu olduğum yarım sayfalık bir köşem vardır. Eskiden haftalık yayımlanırken, şu anda 15 günde bir basın-yayın faaliyeti yürütmekteyiz. Her 15 günde bir karikatür çizip dergiye teslim ederim.

Bahsi geçen karikatürü yaklaşık bir hafta önce çizdim ve derginin sahibi olan Tuncay Akgün’e gönderdim. Aynı süre içerisinde, derginin grafik tasarım işlerini yapan Cebrail Okçu ve Murat Yücesan’a da ilettim.

Karikatürün yayımlanmasında yetkili kişi, yayın yönetmeni Tuncay Akgün’dür. Onun onayı olmadan karikatür yayımlanmaz. Eğer gönderilen karikatürde bahsedildiği gibi bir sorun olsaydı, Tuncay Akgün kesinlikle yayına izin vermezdi.

‘SIRADAN İSİMLER, BARIŞ DOLU BİR ÇALIŞMADIR’

Filistin katliamından bugüne, İran savaşı da dâhil olmak üzere karşılıklı olarak hayatını kaybeden insanlarla ilgili bu karikatür, aslında barış dolu bir çalışmadır.

Karikatürde geçen Muhammed ve Musa isimleri, bu toplumlar içinde çokça kullanılan, popüler isimlerdendir. Muhammed ismi, Müslümanları temsil eden bir isim gibi görünürken; Musa ismi ise Yahudileri temsil eden bir isim olarak algılanabileceğinden dolayı bu iki ismi karikatürde kullandım.

Ayrıca, eğer peygamberlerden bahsedilecekse, isimlerinin başında “Hz.” ve sonrasında “(s.a.v.)” gibi ifadeler kullanmamız gerekir ki peygamber oldukları açıkça anlaşılsın. Ancak benim burada kastettiğim, günümüzde savaşlarda hayatını kaybeden sıradan insanlardır.

‘KIYAFETLER VE MEKÂN GÜNÜMÜZÜ YANSITIYOR’

Karikatüre bakıldığında, çizimdeki kıyafetlerin ve mekânın günümüzü yansıttığı net bir şekilde görülecektir. Bu da anlatılmak istenenin tarihsel değil, tamamen bugüne ait bir durumu temsil ettiğini göstermektedir.

Savaşın anlamsızlığına vurgu yapmak; ruhların birbirleriyle anlaşabileceğini fakat bunun fark edilmesi için illa ölmek mi gerektiği sorusunu sormak istedim. Vermek istediğim mesaj yalnızca budur. Başka hiçbir amacım yoktur. Hatta karikatürün oldukça neşeli ve sevgi dolu bir anlatıma sahip olduğunu düşündüm.

‘TOPLUMU GALEYANA GETİREN ŞAHISTAN ŞİKÂYETÇİYİM’

Bu çalışmanın, güncel olaylarla ilişkilendirilmesini hiçbir şekilde doğru bulmuyorum. Konuyu ülke gündemine taşıyıp toplumu galeyana getiren şahıstan şikâyetçiyim. Bu süreçte mağdur olan benim, aynı zamanda toplumdur. Ben bu karikatürde barıştan söz ediyorum; ancak birileri farklı bir tartışma yaratarak, bu tartışmayı benim üzerime yıkmaya çalışıyor.

‘ÖĞRENDİĞİMİZ İLK KURAL DİNLE ALAY ETMEMEKTİR’

Bu tarz kişilere “provokatör” denildiğini düşünüyorum.Türkiye’de uzun yıllardır çizerlik yapıyorum. Bu meslekte öğrendiğimiz ilk kural, din konularına girmemek ve dinle alay etmemektir. Bu ilkeye her zaman bağlı kaldım. Hakkımda yöneltilen suçlamayı kabul etmiyorum.”


Bu haberler de ilginizi çekebilir:

 

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, mizah dergisi LeMan’ın son sayısında Hz. Muhammed’e yönelik karikatür yayımlandığı iddiası üzerine “dini değerleri alenen aşağılama” suçundan resen soruşturma başlatılmıştı.

4 KİŞİ İÇİN TUTUKLAMA TALEBİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan ve Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilen derginin yazı işleri müdürü Zafer Aknar, grafiker Cebrail Okçu, karikatürün sahibi Doğan Pehlevan ile müessese müdürü Ali Yavuz, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürülmüştü. 4 kişi tutuklama talebiyşe mahkemeye sevk edildi.

MALİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı zamanda LeMan dergisi yöneticilerinin yurt dışından mali destek alıp almadığının araştırılması için soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan soruşturma ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:Yürütülen soruşturma sırasında şüpheliler Ali Yavuz, Aslan Özdemir, Cebrail Okcu, Doğan Pehlevan, Mehmet Tunçay Akgün, Zafer Aknar ile yayımcı LM Basın Yayın Limited şirketi tüzel kişisi ile şirketin yetkilisi Mehmet Çağçağ ve LM Basın Yayın Limited Şirketi ile bağlantılığı olduğu değerlendirilen LMK Entartainment Company (Leman Kültür) isimli şirketin yetkilisi Kemal Şentürk’ün yurt içi veya yurt dışından ya da yabancı kuruluşlardan menfur eylemin gerçekleştirilmesine yönelik mali destek alıp-almadıklarının tespit edilmesi ve bu suretle ortaya çıkacak sonuçların mevcut soruşturmaya yön vereceği değerlendirildiğinden adı geçen şirketler ve şahıslar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2025/142958 numaralı sıraya kayden CMK 160. Maddesi gereğince mali soruşturma başlatılmıştı.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER