Çinli otomobil üreticileri, Avrupa pazarındaki yükselişini sürdürüyor. BYD ve SAIC Motor’un sahibi olduğu MG markalarının öncülüğünde Çinli üreticiler, hibrit ve elektrikli araç kategorilerinde yüzde 9’un üzerinde pazar payına ulaştı. Sektör araştırma şirketi Dataforce’un verilerine göre, içten yanmalı motorlu modeller de dahil edildiğinde, Avrupa’da Çin markalı otomobillerin kayıtları ilk kez yüzde 5’in üzerine çıktı.
Bu veriler, Çinli üreticilerin dünyanın en büyük otomotiv pazarlarından biri olan Avrupa’ya güçlü bir şekilde girdiğini gösteriyor. BYD yöneticisi Stella Li, Haziran ayında yaptığı açıklamada Avrupa’nın şirket için en önemli bölge olduğunu vurgulamıştı.
Çinli markaların Avrupa’daki büyümesinin büyük kısmı elektrikli ve hibrit araçlar üzerinden gerçekleşiyor. Şirketler, batarya teknolojisi ve yazılım alanındaki güçlü konumlarını kullanarak pazarda avantaj sağlıyor. Elektrikli araç satışları, Avrupa Birliği’nin Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara uyguladığı gümrük tarifeleri öncesindeki 2024 ortası seviyelerine geri döndü.
AB tarafından yapılan soruşturma, Pekin yönetiminin Çinli üreticilere sağladığı desteklerin haksız rekabet avantajı yarattığını ortaya koymuştu.
AB tarifelerinden etkilenmeyen hibrit araç satışlarında Çinli üreticiler daha dramatik bir büyüme kaydetti. Mayıs 2024’te Çinli markalar hibrit pazarda yalnızca yüzde 1’lik paya sahipken, bir yıl sonra bu oran plug-in hibritlerde yüzde 12’ye, mild hibritlerde ise yüzde 7’ye yükseldi.
MG markası, yüzde 45’lik elektrikli araç tarifesinden etkilendikten sonra hibrit modellere odaklanarak tam elektrikli araç satışlarını azalttı. Jato Dynamics’ten otomotiv analisti Felipe Munoz, “Yeni duruma diğer elektrikli çözümlere odaklanarak yanıt verdiler” değerlendirmesinde bulundu.
Munoz, “BYD, tarifelere rağmen parlamaya ve satışlarını artırmaya devam etti” dedi. BYD, Dolphin Surf isimli şehir içi kompakt modeli ve Atto 2 isimli küçük SUV modeli ile Avrupa’da en popüler segmentleri hedefleyerek büyümesini sürdürmeyi planlıyor.