En az 40 bin tutukluya tahliye yolunu açacağı öngörülen infaz düzenlemesiyle ilgili trafik hızlandı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, MHP ve DEM Parti’yle görüştü; Meclis’teki diğer partilerle de görüşmelerini bu hafta sonunda bitirmesi bekleniyor. Sonrasında kanun teklifine dönüştürülecek infaz düzenlemesinin bayramdan önce TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.
İnfaz düzenlemesine ilişkin Serbestiyet’ten Hilal Köylü’ye konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “KHK mağdurlarını da kapsamalı. İnsan onurunu merkeze alan infaz eşitliği sağlayacak kanun yapılmalı” dedi.
Feti Yıldız, bu çerçeveyi şöyle özetledi:
“TBMM öncelikle insan onurunu merkeze alan hâkim, savcı, avukat gibi uygulayıcıların yanında hükümlülerin de anlayabileceği karmaşık olmayan, sade, cezanın ıslah edici fonksiyonlarını gözeten, infaz eşitliğini ve adaletini sağlayacak, cezasızlık algısına sebep olmayacak, sık sık değiştirmeye ihtiyaç duyulmayacak bir infaz kanunu yapmalıdır.”
İnfaz düzenlemesinin KHK mağdurlarını da kapsamından yana tavır koyan MHP, “infazda eşitlik prensibi olduğu gibi uygulanmalı” diyor.
AKP ise infaz düzenlemesinde çok geniş bir kapsam beklentisi yaratmanın yanlış olduğunu düşünüyor. İki partinin nasıl uzlaşacağı siyaset kulislerinde merak konusu.
Feti Yıldız, TBMM’nin infaz düzenlemesinin ardından yeni anayasa çalışmalarının başlayacağının da işaretini verdi: “Yeni anayasa hukuki bir reformla birlikte Türkiye’nin geleceğini şekillendirecektir. Türkiye’nin milli kimliğini, coğrafi bütünlüğünü ve siyasi birliğini her yönüyle koruyacak güçlü bir yeni anayasa şarttır.”