CHP’liler HSK üyelerinin seçileceği TBMM Genel Kurulu’nu terk etti

TBMM'te HSK görev süresi dolan beş üyesinin seçimi sırasında usul tartışması yaşandı. CHP, karma komisyonda ad çekme yerine tekrar oylama yapılmasını Anayasa’ya aykırı bularak Genel Kurul’u terk etti.

  • ü
  • 20 Mayıs 2025
  • ü
  • Gündem

TBMM Genel Kurulu, Hakimler Savcılar Kurulu’nun görev süresi dolan beş üyesini seçmek için toplandı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, seçimin hukuksuz olduğunu belirtti. Günaydın, iktidarın Anayasa’yı ihlal ettiğini savundu. CHP Grubu, Günaydın’ın konuşmasından sonra Genel Kurul’u terk etti.

Muhalefet partileri, geçen hafta toplanan karma komisyonda yaşanan usul tartışmasını eleştirdi. CHP Grubu, AK Parti milletvekillerinin ad çekme yerine tekrar oylama yapmasını usulsüz buldu. Bu nedenle Genel Kurul’daki seçime katılmama kararı aldı.

Yeni Yol Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin, komisyondaki hukuksuzluğa dikkat çekti. Şahin, Anayasa’ya göre üçüncü turda yeterli oy olmadığında kura çekilmesi gerektiğini vurguladı, “İki aday arasından kura çekmediniz, yeniden sandık getirdiniz” dedi. Şahin, komisyon raporunun iade edilmesi gerektiğini belirtti.

Daha sonra Şahin, yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini ifade etti, “Zehirli bir ağacın meyvesinin mutlaka zehirli olacağını unutmayınız” diye konuştu.

Şahin, ilk iki turda seçilen adayların Anayasa’nın aradığı çoğunluğu aldığını söyledi. Muhalefet olarak uyarılar yaptıklarını ancak dinlenmediklerini anlattı.

‘BU SUÇA ORTAK OLMAYIN’

Şahin, seçilecek HSK üyelerinin üzerinde “toplu iğne kadar leke olmaması” gerektiğini savundu, “Bu suça ortak olmayın” diyerek Genel Kurul’a seslendi.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da HSK’nın önemini anlattı. Kurulun, hakimlerin mesleğe kabulü ve atamalarında yetkili olduğunu belirten Günaydın, “HSK’ya yaklaşımınız, adalet konusundaki amacınızı ortaya koyar” diye konuştu.

‘CÜBBEDE OLMAMASI GEREKENLER’

Günaydın, 2017 Anayasa değişikliğinden bu yana ülkedeki değerlerin kötüye gittiğini savundu, HSK’nın 13 üyesinden dördünü cumhurbaşkanının atadığını, ikisinin Adalet Bakanı ve müsteşarı olduğunu anlattı.

Günaydın, kalan yedi üyeyi de Meclis’in seçtiğini, böylece iktidarın hakimleri kontrol ettiğini ileri sürdü.

Velev'i Google Haberler üzerinden takip edin

ÖNERİLEN İÇERİKLER

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com