Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden oyuncu Fatma Girik’in 24 Ocak 2022 tarihinde Covid-19’a bağlı çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybetmesinden sonra ailesinin ihmal iddiasıyla yaptığı suç duyurusunda savcılık soruşturmasını tamamladı.
Girik’in ailesi, İstanbul Ulus’taki özel hastane ve refakatçi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Sabah gazetesinin aktardığına göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Genel Soruşturma Bürosu başlattığı soruşturmayı tamamladı. 18 Şubat 2025 tarihli kararda, “kovuşturmaya yer olmadığına” hükmedildi.
Kararda, şüpheli olarak hastanede refakatçi olarak bulunan Fatma Ahu Turanlı ve hastane hekimleri yer aldı.
Savcılık, Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu ile enfeksiyon ve göğüs hastalıkları uzmanlarının görüşlerine başvurdu. Uzman raporlarında, hastanın yaşına (78), mevcut sağlık durumuna ve Covid-19’un klinik seyrine bağlı olarak, ölümün doğal süreçte geliştiği, tıbbi müdahalede kusur tespit edilmediği belirtildi.
Yeşilçam’ın unutulmaz yıldızlarından Fatma Girik, 12 Aralık 1942’de İstanbul’un Sultanahmet semtinde dünyaya geldi. Cağaloğlu Kız Lisesi’nde eğitim gördü. Henüz 14 yaşındayken figüran olarak sinemaya adım atan Girik, 1957 yılında Seyfi Havaeri’nin yönettiği “Leke” filmiyle ilk başrolünü üstlendi. Ancak asıl çıkışını, 1960 yapımı “Ölüm Peşimizde” filmiyle gerçekleştirdi. Bu filmdeki performansı, onun sinema kariyerinde bir dönüm noktası oldu.
Kariyeri boyunca 180’den fazla filmde rol alan Girik, canlandırdığı güçlü, mağrur ve haksızlıklara karşı boyun eğmeyen Anadolu kadını karakterleriyle tanındı. Bu özellikleriyle, Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam’ın “Dört Yapraklı Yonca”sından biri olarak kabul edildi.
Fatma Girik, sinema kariyerinin yanı sıra siyasette de aktif rol aldı. 1989-1994 yılları arasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti’den (SHP) İstanbul Şişli Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Bu dönemde, sanatçı kimliğini sosyal hizmetlerle birleştirerek, halkla iç içe bir yönetim anlayışı benimsedi.
Sanat hayatı boyunca birçok ödüle layık görülen Girik, 1965 yılında “Keşanlı Ali Destanı” filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazandı. Ayrıca, 1967’de “Sürtüğün Kızı”, 1969’da “Ezo Gelin”, 1970’te “Boş Beşik” ve 1971’de “Acı” filmleriyle aynı ödüle değer bulundu. 1998 yılında ise Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü ile onurlandırıldı.
Fatma Girik, 24 Ocak 2022’de İstanbul’da COVID-19’a bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle 79 yaşında hayatını kaybetti. Vasiyeti üzerine, uzun yıllar birlikte olduğu yönetmen Memduh Ün’ün yanına, Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Torba Mezarlığı’na defnedildi.