DEVA Partisi Milletvekili Elif Esen, Sağlık Bakanlığı’nın kilo sorunu olan bireyleri tespit etmek için başlattığı ‘sokakta tartı’ uygulamasına tepki gösterdi. Bakanlığın bazı şehirlerde vatandaşları tartarak diyetisyene yönlendirme girişimini eleştiren Esen, şu ifadeleri kullandı:
“Sağlıklı kilo elbette önemli ama sağlığın temeli ölçülen kiloda değil, ulaşılamayan sofralarda. İnsanlar bugün peynir alamıyor, süt alamıyor. Çocuklar her gün et değil, sadece ekmek görüyor. Şimdi bu insanlara ideal kilosunu nasıl anlatacaksınız?”
TÜİK’in 2023 Türkiye Çocuk Araştırması verilerine dikkat çeken Esen, çocukların günlük beslenme durumunun vahametini şu oranlarla aktardı:
Her gün meyve tüketenlerin oranı %50,5
Her gün sebze tüketenlerin oranı %33
Her gün et, tavuk ya da balık yiyebilen çocukların oranı ise sadece %12,7
“Bu ülkede her gün düzenli protein alabilen çocukların oranı %12,7. Şimdi bu %12 dışındaki çocuklara kalori hesabı mı yapacağız? Bebeklerine süt alamayıp şekerli su veren annelerin olduğu bir ülkede tartı kurmak gerçek değil, propagandadır,” dedi.
Nisan 2025 itibarıyla dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 24.035 TL’ye yükseldiğini hatırlatan Esen, “İnsanlara kilo vermeyi değil, doymayı vaat edin. Karbonhidratla doymak zorunda kalan insanlar elbette kilo alır. Sağlık Bakanlığı açlığa değil, kiloya savaş açmış durumda,” dedi.
2023-2024 eğitim yılında sadece 1 milyon 29 bin 250 öğrenciye ücretsiz öğle yemeği verildiğini belirten Esen, bu sayının 18 milyonluk öğrenci nüfusu düşünüldüğünde son derece yetersiz olduğunu söyledi. Derin Yoksulluk Ağı’nın verilerine göre:
Öğrencilerin %47,3’ü kantinden hiç alışveriş yapamıyor
%40,2’si haftada yalnızca bir kez alışveriş yapabiliyor
Sadece %32’sinin düzenli beslenme çantası var
Bu veriler ışığında Esen, “OECD ülkelerinde çocuklara her gün bir öğün okul yemeği verilirken biz çocukları aç bırakıyoruz, sonra sağlıklı yaşamı öğütlüyoruz. Bu, yoksulluğun üzerini sağlık kampanyalarıyla örtme çabasıdır,” dedi.
Bu haberler de ilginizi çekebilir:
Esen, DEVA Partisi’nin çözümünü şöyle özetledi: “Tüm çocuklara her gün bir öğün ücretsiz, sağlıklı ve sıcak yemek verilmelidir. Sağlık Bakanlığı’na çağrımız net: Tartı değil tabak koyun, diyetisyen değil aşçı gönderin. En büyük koruyucu sağlık hizmeti, yoksulluğu azaltmaktır.”