Borsa İstanbul (FOTOĞRAF: OZAN KÖSE / AFP)
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin bilançolarını yayımladı. Bazı şirketler finansalları yayımlamak ek süre isterken 532 şirketin ilk çeyrek verileri belli oldu. Enflasyon muhasebesinin uygulandığı bu yılın ilk çeyreğinde 532 şirketten 265’i zarar açıkladı. Böylece borsada işlem gören şirketlerin yüzde 50,3’u yani yarısı zarar ile ilk çeyreği geride bıraktı, en yüksek zarar açıklayan şirket ise 5.1 milyar lira ile Vestel Elektronik oldu. Bankalar dışarda bırakıldığında ise 521 şirketin 265’i zarar etmiş durumda ve oran yüzde 51’i aşıyor.
Borsa İstanbul’da enflasyon muhasebesine tabi olan şirketler geçen yıldan bu yana finansallarında güçlü veriler yakalayamıyor. Ancak bu yıl enflasyon muhasebesinin yanı sıra hem yurtiçi hem de yurtdışı gelişmeler ve gerileyen talep şirket finansallarında etkili oldu.
Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin net kar ve zarar verileri üzerinden EKONOMİ’nin yaptığı değerlendirmeye göre bu yılın ilk çeyreği borsanın yarısı için zararla kapandı. Bilançosuna enflasyon muhasebesi uygulanmayan bankalar hariç tutulduğunda borsadaki 521 şirket bu yılın ilk çeyrek finansallarını açıkladı, açıklamayan şirketler ise ek süre talep etti. Bu sonuçlara göre şirketlerden 265’i bu yıl ilk çeyrek zarar ederken enerji, petro kimya, beyaz eşya, demir çelik şirketlerinde yükselen zarar grafiği dikkat çekti.
Uzmanlar, her ne kadar faiz indirimleri başlamış olsa da devam eden sıkı para politikasıyla geçen yılın aynı dönemine göre zayıflayan iç talep, yurtdışı piyasalarda ise yoğun rekabet ve yine zayıf talep nedeniyle düşen fiyatlar bu sonuçların gelmesinde etkili oldu. Bunun yanı sıra TL’nin reel olarak değerlenmesi de özellikle ihracatçı şirketlerde zayıf bilanço sonuçları açıklanması sonucunu doğurdu.
Net kâr ve zarar verilerine göre bu yıl ilk çeyrekte zarar eden 265 şirketin 100’ü geçen yılın ilk çeyreğinde kar açıklamıştı. Yani böylece bu yıl ilk çeyrekte zarar eden şirketlerin yüzde 37’si geçen yıl ilk çeyrekte kar etmişlerdi. Bunun yan sıra geçen yıla göre zararını artıran şirketler de bulunuyor. 265 şirket arasında 78 şirket yani yüzde 30’u da geçen yıl ilk çeyrekte yaptıkları zarardan daha yüksek miktarlarda zarar açıkladı. Zarar açıklamasına rağmen geçen yılın ilk çeyreğindeki zararın altında kalmayı başarabilen şirketler de oldu. Finansal sonuçlara göre zarar eden 265 şirketin 58’i geçen yılın ilk çeyreğindeki zararlarından daha düşük miktarda zarar açıkladılar.