üç emniyet müdürünün evinde akşam saatlerinde arama yapıldı.
Güvenlik kaynaklarına yakın gazeteci Tolga Şardan, emniyet teşkilatında son dönemde yaşanan “torpil”, “atama” ve “kadro” iddialarını köşesine taşıdı.
Şardan’ın iddiasına göre teşkilat, son dönemde terfi edecek perfonel, emeklilik tartışmaları ve torpil iddialarıyla çalkalanıyor.
Öyle ki krizi çözmek üzere bugün Ankara’da kritik bir toplantı düzenleniyor. Şardan bu toplantı için “polis müdürlerinin ikna odasına alınması” benzetmesini kullanıyor.
Tolga Şardan’ın T24’te yayımlanan yazısı şöyle:
“Ankara’da bugün gerçekleşecek özel bir toplantı, Emniyet’in gündeminde ses getirecek.
Emniyet’in özellikle amir ve müdür rütbesini yakından ilgilendiren ve teşkilatın gündeminde ilk sıraya oturan konu başlığı; rütbe terfileri, kadro düzenlemeleri ve emeklilik planlaması.
Bir süredir Emniyet Genel Müdürlüğü’nde teşkilat yasası üzerinde değişiklik yapılması için çalışma yürütülüyordu.
Çalışmanın önemi, halen teşkilatın yönetiminde söz sahibi olan “birinci sınıf emniyet müdürlüğü” rütbesini taşıyan ve ikinci sınıf emniyet müdürü konumunda görev yaparken üst rütbeye çıkması gereken müdürlerin kariyerlerini yakından ilgilendiriyor.
Dolayısıyla teşkilat kulisleri karma karışık. Bu sebeple, PKK’nın silah bırakması konusu, Emniyet’te belli birimlerin dışında pek de takip edilen bir durum değil, son günlerde.
Birinci sınıf emniyet müdürleri ile birinci sınıfa aday ikinci sınıf emniyet müdürleri, kendi canlarının derdine düşmüş durumda.
Tablonun nedenini, yazının akışında okuyacaksınız zaten.
Detaylı bilgiye geçmeden önce bir not vermem konunun anlaşılabilir olması sağlayacak kanımca.
Emniyet teşkilatında halen Ankara’daki Emniyet Genel Müdürlüğü karargâhında görev yapan genel müdür yardımcıları, başkanlar, başkanlıklardaki başkan yardımcılıkları, daire başkanları, polis başmüfettişleri, strateji merkezi uzmanları, yurt dışında Emniyet ateşesi görevindeki personel, birinci sınıf emniyet müdürü kadrosunda görev yapıyor.
Ayrıca teşkilatın taşra kadrosunu oluşturan il emniyet müdürlüklerinin en tepe isimleri yani ile emniyet müdürleri ile Polis Akademisi bünyesinde farklı kentlerde faaliyet yürüten eğitim kurumlarının müdürlükleri de birinci sınıf emniyet müdürü kadrosunda.
Diğer bakış açısıyla güncel sayısal veriler şöyle:
Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesinde 789, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nda 189 olmak üzere toplam polis başmüfettişi sayısı 978. Bu personelin tamamı birinci sınıf emniyet müdürü.
Yanı sıra halen aktif görev yapan ve birinci sınıf emniyet müdürü konumundaki il emniyet müdürleri, başkanlar, daire başkanları ve polis eğitim kurumları müdürlerinin sayısı ise, 157.
Genel toplam, bin 135 birinci sınıf emniyet müdürü.
Bu rakama karşın, 2025’te birinci sınıf emniyet müdürü olmak için bekleyen bir alt rütbede bekleyen sayısı ise; 695.
Şimdi sıkı durun; birinci sınıftaki boş kadro sayısı ise, sadece 32!
Yani, ikinci sınıftaki 695 polis müdürü boş olan 32 kadroya atanabilmek için yılbaşından bu yana tüm işi gücü bıraktı, birbirleriyle büyük mücadele içinde.
Bununla beraber; mevcut yasa hükmü gereğince, ikinci sınıftaki bir polis müdürünün, birinci sınıf emniyet müdürlüğüne atanma yetkisi sadece İçişleri Bakanı’nda!
Bir de yargı kararları sonrasında rütbe terfiini alan polis müdürleri var teşkilatta. Özlük hakkını yargı kararıyla rütbe alanlara pek sıcak bakılmazken, her yıl terfi döneminde İçişleri Bakanları bu konuda ciddi oranda mesai harcıyor.
Tabii bakan onayı aşamasında; siyasetçiler, dini gruplar / tarikatlar / cemaatler, bürokraside sözü geçenler, İçişleri Bakanları üzerinde hatırlı kişiler, iktidara yakın iş insanları ve iş kadınları, hatta gazetecilerden gelen torpil taleplerinden söz etmeme sanırım gerek yok!
Mesleki bilgi ve beceri ile liyakat hak getire! Terfi bekleyen personelin özlük belgesinde “ne kadar çok torpil kaydı” varsa diğer meslektaşlarına göre o kadar öne geçiyor.
Şimdi bu tabloda, kimi birinci sınıf emniyet müdürleri bulundukları makamı ve koltuğu korumak için çaba sarfederken, kimi birinci sınıf adayları da üst rütbeyi alıp görev sahibi olma peşinde.
Dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yılda yine terfi ve emeklilik döneminde Emniyet’te dosya savaşları başladı!
Bu tabloda; PKK silah bırakmış, terörsüz Türkiye dönemine geçiş hazırlığı varmış, ne gam!
Dediğim gibi terfi bekleyen ve emeklilik potasına girmiş polis müdürleri can derdindeler.
Yeri gelmişken, ortaya çıkan durum sadece polise ait değil, yakın zamanda HSK seçimi ve yeni kurulun yapacağı hâkim / savcı atamaları var. Orada da durum çok farklı değil!
Elbette, yaşananların bu noktaya gelmesinde 15 Temmuz sürecinden sonra teşkilatta başlatılan DNA bozulması, bugünün oluşmasının temel sebebi.
FETÖ’yle bağı olduğu için binlerce polisin ihraç edilmesinden sonra doğan boşluğu ortadan kaldırmak için dönemin Emniyet yönetimi kimi dâhiyane uygulamalar getirdi, yakın geleceği hiç düşünmeden.
Terfi süreleri kısaldı, üç yıl bekleme süresi olan rütbe terfileri bir yıla indirildi. Daha önce 15 yılı bulan müdürlüğe geçiş süresi neredeyse yarıya indi. Müdürlüklerde terfi ve kıdem tablosu, eskilerin deyimiyle Arap saçına döndü.
Torpilini patlatan terfisini alıp derin nefes çekiyor.
Kaldı ki; her yıl toplanan Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu’nda gerçekleştirilen re’sen emeklilik işlemlerine karşı başlatılan yargı süreçlerini kazanıp geri dönen personel arasında epeyce birinci sınıf emniyet müdürü olduğunu hesap edersek, liste kabarmış durumda.
Çarşı bayağı karışık, işin özü.
Emniyet’ten yansıyan bilgilere göre, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kendisine ulaştırılan torpil taleplerinden fazlasıyla bunalmış durumda.
Kendisinin imzasıyla yapılacak birinci sınıfa terfi edecek polis müdürlerinin belirlenmesinde ciddi sıkıntı içinde.
Zira, aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık misali durum! Torpiller çarpışıyor şu günlerde.
Peki bu kaotik durum nasıl çözülecek?
Aldığım bilgiye göre, geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, hazırlanan yasa değişikliğini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundu.
Erdoğan’ın onayının alınmasından sonra sıra teklif olarak TBMM’ye sunulmasına geldi.
Rütbe terfileri, kadro düzenlemeleri ve emeklilik planlaması çerçevesinde; dört maddelik yasa tasarısı hazırlandı.
Yeni düzenlemeye göre; Emniyet teşkilatında 750 kişilik yeni birinci sınıf kadro oluşturulacak. Bu sayıdaki kadronun 257’si illerde emniyet müdür yardımcısı, 143’ü büyük kentlerdeki emniyet birimleri çerçevesinde ilçe emniyet müdürlüğüne getirilecek. Nüfusu 100 bin ve üzerindeki ilçelere ilçe emniyet müdürü görevine birinci sınıf emniyet müdürü atanacak.
Yeni düzenlemeyle şimdilerde büyük sorun yaratan ve hemen tüm polis müdürlerinin birinci sınıf emniyet müdürü olmasının asıl amacı olan özlük haklarında iyileştirme yapılacak.
Aynı kapsamda şimdilerde uygulanan ve büyük bölümü mahkemelerden yargı kararıyla iptal edilen re’sen emeklilik uygulaması kaldırılacak.
Düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Teftiş Kurulu’ndaki müfettiş sayısı azaltılacak. Sayı, 300 dolayına sabitlenecek.
Halen mevcut olan polis başmüfettişlerine taşra yolu gözükecek böylelikle. Halen Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa’da bulunan bölge müdürlüklerinde görevli polis başmüfettişlerinde ihtiyaç fazlası müfettişler ülke genelindeki polis eğitim kurumlarına atanabilecek.
Örneğin İzmir’de yıllardır görev yapan polis başmüfettişi bir gece içinde başka bir kentteki polis eğitim kurumlarına atanacak.
Bu düzenlemelerin geneline bakıldığında teşkilat içindeki sorunu çözmek amaçlandığı görülse de, her zaman olduğu gibi madalyonun diğer yüzü var.
Değişimin amacı her ne kadar “tecrübeli personelin sistemde tutulması, görevdeki uzmanlık birikiminin kuruma aktarılması ve teşkilat yapısının güçlendirilmesi” şeklinde tanımlansa da, Emniyet teşkilatı özelinde bazen şeytanın gör dediğine bakmak gerekiyor.
Teşkilat kulislerinde, özellikle polis başmüfettişlerinin, bulundukları konumdan yurt genelinde farklı şehirlerdeki eğitim kurumlarına atanarak, “emekli olun” baskısının yaşanacağı ifade ediliyor.
Bu atamalarda da yine son dönemde olduğu gibi sisteme aykırı konumda hayata bakışı olan polis müdürlerinin tayine tabi tutularak emekliliğe zorlanacağı ve sistem dışına çıkmalarının sağlanacağı değerlendirmesi seslendiriliyor.
Ayrıca, yazının girişinde aktardığım üzere, Emniyet Genel Müdürlüğü, bugün bu konuyu konuşmak üzere hemen hemen tüm polis müdürlerini Ankara’ya çağırdı.
Emniyet Genel Müdürlüğü yönetimi, belki ileri bir yorum olacak ancak “ikna odası”na alacak polis müdürlerini.
Teşkilat yönetimi, yapılacak değişikliği anlatacak. Anlatımlar sırasında maaşların da 85 bin lira olacağını açıklayacak.
Teşkilatın yıllar içinde oynanan genleri, yeniden şekillendirilmeye çalışıyor.”