IRKÇILIK (Fr. racisme; Alm. Rassismus; İng. racism)

IRK üstünlüğü fikri. Irkçılık bir toplumun bir başka toplum üzerinde egemenlik kurma eğilimini ortaya koyar.

Irkçılık doktrini, insanın taşıdığı kanın ulusal-etnik kimliğinin belirleyicisi olduğunu savunur.

Günümüz Türkçe’sinde aralarında kan bağı bulunan, aynı soydan gelen büyük insan toplulukları ırk kelimesiyle ifade edilmekle beraber aynı anlamda veya daha az içerikte olmak üzere nesil, nesep, zürriyet, soy, sülâle gibi başka kelimeler de bulunmaktadır. Sosyal grupların kalıtımla geçen bazı özellikleri sebebiyle farklılaştığını, bu farklılıkların onlar arasında statü ve değer farklarına da yol açtığını ileri süren akımlara ise ırkçılık denmektedir.

Ayrı ayrı belirlenebilir insan ırkları bulunduğu ve bu ırkların insani değer
açısından eşit olmadığı, bazı ırkların üstün olmakla öbür ırklar üzerinde doğal egemenlik hakkının bulunduğu fikri geçen yüzyılda epeyce yandaş bulmuştu.

Hegel Kant’ın devletler topluluğu fikrine tam karşıt bir biçimde, evrimin son aşamasının devlette gerçekleşebileceğini bildiriyor, buna göre savaşın toplumlar arasında kaçınılmaz olduğunu söylüyordu. Bireyler istemlerini gerçekleştirmek adına nasıl birbirlerinin karşısına dikilirlerse, devletler de istemlerini gerçekleştirmek üzere birbirleriyle savaşacaklardır. Bireyler arasındaki çatışmayı yasal düzen önleyecektir, ama devletlerin çatışmalarını önleyecek
hiçbir güç yoktur.

Din ırkçılığı nedir?
Bir yasa veya düzenlemenin herkese eşit uygulanması, belli ırk, renk, etnik köken, göçmen statüsü ve milliyete veya din ve inanca mensup kişiler üzerinde haksız bir etki yaratıyorsa, bu tarz ayrımcılığa ‘dolaylı ayrımcılık’ adı verilir.

Irkçılığa ne sebep olur?
Irkçılık en çok ‘duygu eksikliği’ ile ifade buluyor. Buna göre ırkçı tepkiler; korku veya tehdit, kin, hor görme ve iğrenme gibi duygularının farklı kombinasyonlarıyla ortaya çıkabiliyor. Ancak Amodio’ya göre ırkçı davranışlar en çok ‘duygu eksikliği’ ile ifade buluyor.

İlk ırkçılık nerede başladı?
İki milyon yıl öncesine dayanan insanlık tarihinde Bilim adamları ilk insanların 350-500 milyon yıl önce Afrika’da yaşadığı, buna karşılık ırksal farklılıkların ancak 100 bin yıl önce ortaya çıktığı konusunda birleşiyorlar. da Yenidünyaya yayıldığı kabul edilmektedir.

Klasik ırkçılık nedir?
Klasik ırkçılık, ister asimilasyonist ister farklılıkçı olsun, “ırk” kavramını merkez alarak insanları biyolojik özelliklerine göre sınıflandıran ve bunu (açık ya da örtülü) hiyerarşik bir yapı içinde sunup, dünya tarihinin tüm dinamiklerini de bu yapı çerçevesinde açıklama çabasında olan ideolojidir.

Irkçılığın babası kimdir?
Modern ırkçılığın babası olarak Kont Joseph Arthur de Gobineau (1816-1882) görülür.

Irkçılık anayasada suç mu?
T.C. Anayasası 10. maddesinde, “ayrımcılık yasağı”, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesinin 26. maddesinde ise “hukuken ayrımcılığa karşı korunma” düzenlenmiş, TCK’nın 3. maddesi ile de, “Kanunun uygulanmasında ayrımcılık” yasaklanmıştır.

Irkçılık cezası nedir?
Ayrımcılık ve nefret suçunun cezası, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Görüldüğü üzere suçun yaptırımı yalnızca hapis cezası olup seçenek yaptırım olarak adli para cezası öngörülmemiştir.

Pasif ırkçılık nedir?
ırkçılığın klasik ve fiziksel şiddete dayalı türünden farklı olarak önyargısal bir şekilde gelişen, üstü örtülü ve çoğu zaman kişinin kendinin de farkında olmadığı ırkçılıktır.

Yapısal ırkçılık ne demek?
Yapısal ırkçılık ise bireylerin veya tekil kurumların şurda veya burda yaptığı münferit ırkçılıktan farklı olarak, ondan çok daha derine yerleşmiş, toplumun işleyişinin en ince mekanizmalarına kadar nüfuz etmiş ırkçılığı anlamamıza yardımcı olan bir kavram.

Joseph Arthur de Gobineau insan Irklarının Eşitsizliği ne anlatıyor?
Fransız yazar ve diplomat Arthur de Gobineau, ırkların üstünlüğünün savunucusu olarak bilinmektedir. Ona göre; beyaz ırk yani Aryan ırkı diğer ırklara göre üstündür. Gobineau’ya göre ırkların melezleşmesi dünyadaki iktisadi yıkımın birinci nedenidir. Çünkü ırkların karışımı beraberinde kaosu getirmektedir.

Yeni ırkçılık nedir?
Yeni ırkçılık kavramı, sömürgecilik çağının bitmesinden sonra, sömürge ve sömürgeci ülkeler arasındaki nüfus hareketlerinin terse dönmesiyle oluşan yeni sosyal ve siyasal hayatın bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu “yeni ırkçılık” için önemli olan biyolojik faktörler değil, kültür ve yaşam tarzı gibi farklılıklardır.

Kurumsal ırkçılık nedir?
Irkçılığın toplumsal yapılara sistematik olarak nüfuz etmesi, kurumsal ırkçılıktır. Polis, sağlık ve eğitim kurumları, sosyal hizmetler… gibi kurumların sistematik olarak belirli grupları kayırıp diğerlerine ayrımcılık uygulamasına işaret eder.

Irksal ayrımcılık ve görünmez ırkçılık nedir?
Her ırkçı davranış kötü niyetle veya nefretle ortaya çıkmaz. Irkçılığın kökeninde bu bireylere karşı duyulan önyargı ve yakıştırmalar yer aldığı için tümünün olumsuz amaçlı olmasını bekleyemeyiz. Bazı ırklardaki insanlara karşı duyduğumuz belli his ve onlar hakkındaki genel düşüncelerimiz toplumda olumsuz etkilere yol açabilir. Bireylerin ötekileşmesi, ulaşılamayan beklentiler çizilmesi ve kültürlerinin yanlış anlaşılarak mizah malzemesi olması gibi sonuçları günümüzde hem sosyal medyada hem de dizi, film, müzik, moda gibi alanlarda görmekteyiz. Direkt ve indirekt ayrımcılık olarak gözlemlediğimiz bu davranışlar “Asyalılar matematikte iyidir.” gibi tarafsız sayılabilecek görüşler ve “Türkler deveye biner.” benzeri imaj zedeleyici, doğruluk unsuru bulunmayan ve ortadan kaldırılması zor önyargılara sebebiyet verir.


Kaynak:

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com